REAKCIJE

Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra: Reis ne šuti

Mediji i politika nastavljaju djelovati zajedno u obmanjivanju javnosti, u vlastitom interesu, kaže Hrbat

Nedim Hrbat. Preporod.info

A. O.

27.5.2023

Na tekst kolumniste „Dnevnog avaza“ Fadila Mandala reagirao je Nedim Hrbat izvršni direktor programa Media centra Islamske zajednice

Odgovor direktora Hrbata koji je objavio na svom Facebook profilu prenosimo u cijelosti:

- REIS NE ŠUTI

Čitam da kolumnista Avaza, Fadil Mandal, kritikuje reisul-ulemu Kavazovića da je šutio kada su se drugi hapsili u BiH, ili, kako on kaže "kada je Bakir hapsio". Opasne su medijske manipulacije i zamke koje na ovaj način pletu kolege urednici i novinari koji bi, prije nego objave tekst, trebali biti svjesni da je danas lahko provjeriti činjenice.

Prvo, reisul-ulema nije šutio. Njegov komentar je izašao i u Avazu, listu u kojem je angažovan i kojeg je uređivao kolega Mandal. Ukoliko nije namjerno slagao Mandal se prije trebao raspitati u svojoj redakciji da li je reisul-ulema komentarisao hapšenje "političkog kapitalca, uglednog Bošnjaka, biznismena i medijskog magnata Fahrudina Radončića".


Objava Hrbata. Printscreen

Drugo, i da se radi o svjesno obmanjujućem sadržaju, čini se da bi za samog Fadila Mandala ipak bilo mudrije i bolje da se uzdržao od komentara, ukoliko želi da bude imalo referentan za mišljenje javnosti. Sa ovakvim konstrukcijama devalvira i profesiju i medij u kojem radi, te srozava i ono malo povjerenja javnosti u medije.

Mediji i politika nastavljaju djelovati zajedno u obmanjivanju javnosti, u vlastitom interesu.

Kako je 2016. godine reis Kavazović kazao da nije dobro poigravati se sa sudbinom ljudi ako se nemaju argumenti, tako i ove, 2023. godine, reis Kavazović kaže da svi moraju odgovarati za svoje postupke ali da se ne smije ostavljati prostor ni sumnji da politika utječe na to ko se i kada procesuira.


Kako se mijenja vlast tako se i mijenja uređivačka politika određenih medija. Stavovi reisul-uleme, očito, ostaju isti.

Reis ne šuti – poručio je Hrbat. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.