STAVOVI

Mandal: Kad Bakir hapsi, reis šuti

Prije nego je reagirao, Kavazović se mogao i trebao raspitati kod velikog broja sarajevskih i drugih investitora i biznismena, piše Mandal

Bakir Izetbegović, reis Kavazović. Avaz

A. O.

25.5.2023

Politički analitičar i kolumnista „Avaza“, Fadil Mandal, oglasio se na svom Facebook profilu i komentirao reakciju reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića na hapšenje bivših načelnika i gradonačelnika u Sarajevu.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

- KADA BAKIR HAPSI, REIS ŠUTI

Čitam da se reis Kavazović uključio u akciju spašavanja osumnjičenih i uhapšenih načelnika i gradonačelnika u Sarajevu, bivših i aktuelnih funkcionera SDA, Ibrahima Hadžibajrića, Senaida Memića i Abdulaha Skake. Opasne su zamke u koje na ovaj način upada ulema u BiH, koja bi trebala biti personalno neutralna i iznad dnevne politike.

Prvo, riječ je o lokalnim dužnosnicima skromnih političkih kapaciteta, varalicama i kabadahijama, doduše bliskim mladomuslimanskom krugu, zbog kojih reis ne bi trebao trošiti i devalvirati autoritet duhovnog vođe Bošnjaka. Prije nego je reagirao, Kavazović se mogao i trebao raspitati kod velikog broja sarajevskih i drugih investitora i biznismena kakvim su ucjenama, reketiranju i poslovnim administrativnim barikadama bili izloženi od strane Hadžibajrića, Memića i Skake.

Drugo, čini se da bi za samog reisa Kavazovića bilo mudrije i bolje da se i sada uzdržao od komentara, kada se već nije oglasio onda kada je po instrukcijama lidera SDA Bakira Izetbegovića i uz pritisak OSA-e kojoj je na čelu bio Bakirov kućni obavještajac Osman Mehmedagić Osmica, spektakularno hapšen i tri mjeseca držan u pritvoru politički kapitalac, ugledni Bošnjak, biznismen i medijski magnat Fahrudin Radončić. Svi znamo da je taj slučaj okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom Suda BiH.

Očito, kada Bakir hapsi, reis šuti, a kada pravosuđe, oslobođeno od pritisaka SDA i OSA-e koju je vodio Osmica, počne da radi svoj posao i vadi predmete iz ladica zapečačenih SDA pečatom od voska, onda je reis itekako glasan - napisao je politički analitičar Fadil Mandal. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.