PREMIJER FBIH

Nikšić: "Zrak" još nije gotova priča, preispitat ćemo okolnosti koje su dovele do odluke o stečaju

Važan mi je stav radnika, ali i procjene da Zrak može i treba nastaviti poslovati, rekao je

Nermin Nikšić. N. Šaljić / Avaz

S. S.

1.6.2023


Na prijedlog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada je danas prihvatila informaciju povodom zahtjeva Sindikata metalaca FBiH za hitno uključivanje Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Opštinskog suda u Sarajevu o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva "Zrak" Sarajevo.

Nakon toga se oglasio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je kazao da "Zrak" još nije gotova priča te da će preispitati okolnosti koje su dovele do oluke o stečaju.

Spasiti svako preduzeće

- Rekao sam u više navrata, i u ekspozeu, a onda i kroz razgovore sa domaćim partnerima i svim međunarodnim predstavnicima u zadnjih mjesec dana od imenovanja Vlade, da ćemo radnike staviti u fokus djelovanja. Jasnog sam stava da moramo pokušati učiniti sve da spasimo svako preduzeće, kompaniju u kojoj su radnička egzistencija i prava ugrožena.

Današnjim zaključkom Vlade koji se odnosi na preispitivanje osnovanosti pokretanja stečajnog postupka pokušat ćemo u onoj mjeri u kojoj možemo riješiti probleme u kojima su se našli radnici preduzeća Zrak. Pojednostavljeno, želimo stvoriti prostor da preispitamo okolnosti koje su dovele Zrak do stečaja.

Ne želimo odustati

Situacija u ovom preduzeću je, istina, vrlo komplicirana, ali ne želimo tek tako odustati. Važan mi je stav radnika, ali i procjene da Zrak može i treba nastaviti poslovati. Prognoze su optimistične, postoje ugovori sa drugim, čak i stranim kompanijama koji se mogu i trebaju realizirati.

Izuzetno mi je žao što nismo ranije bili u prilici da sagledamo stanje i eventualno spriječimo trenutnu situaciju.

Svjestan sam da smo u iščekivanju sudske odluke po žalbi zakonskog zastupnika preduzeća i shodno tome djelovat ćemo u zakonskim okvirima.

Cilj nam je isključivo dobrobit radnika koji su dovedeni do ruba egzistencije što smatram nedopustivim - naveo je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.