U 85. GODINI

Preminuo ugledni profesor i diplomata Enver Demirović

Demirović je bio i prvi zamjenik ambasadora BiH u Italiji i savjetnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova BiH

Demirović: Preminuo nakon operacije. Printscreen

3.6.2023

Ugledni profesor na Fakultetu političkih nauka Enver Demirović preminuo je u 85. godini danas u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Ovo je za portal „Avaza“ potvrdio njegov sin Emir Demirović.

Lom kuka

- Otac je nakon loma kuka imao operaciju. Peti dan nakon operacije, tj. danas je preminuo – kazao je za portal „Avaza“ Emir.

Dr. Enver Demirović iz Sarajeva bio je intelektualac širokih pogleda i afiniteta, pravnik koji je doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu iz oblasti socioloških nauka. Njegov pedagoški rad kao profesora je zapažen na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu – Odsjek žurnalistika, na predmetima Metode novinarstva i tehnike i praksa novinarstva.

Dostigao je svoj vrhunac u novinarstvu, postavši odgovornim urednikom za Bosnu i Hercegovinu, prijeratnog renomiranog dnevnika "Borba".

Tokom rata, provedenog u Sarajevu, napisao je trilogiju "Dok Bosna tuguje", "Dok se Bosna uzdiže" i "Dok Bosna postoji", izvanrednim spisateljskim jezikom iskusnog novinara i prefinjenog pisca britskog stila, majstora kratke priče.

Zamjenik ambasadora

Nakon rata bio je priređivač i koautor dvije knjige "Islamski bonton" i "Parlamentarna demokracija i javnost". Posljednjih nekoliko godina nastale su i tri naučne knjige, udžbenika "Metode novinarstva", "Javnost – mogućnosti i društvene pretpostavke konstituiranja ovog fenomena u Bosni i Hercegovini" i "Govor slike".

Dr. Enver Demirović je bio i dugogodišnji ugledni diplomata sa znanjem nekoliko svjetskih jezika, kao i prvi zamjenik ambasadora BiH u Italiji i savjetnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.