DUGOGODIŠNJA SARADNJA

Ministar Nešić razgovarao s generalnom direktoricom IOM-a Ejmi Poup

Dodao je da, iako je migrantska kriza iza nas, trendovi pokazuju da priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu neće stati ni u narednom periodu

S održanog sastanka. Ministarstvo sigurnosti BiH

H. J. I.

15.6.2023

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas se sastao s novoimenovanom generalnom direktoricom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Ejmi Poup (Amy Pope). 

Čestitajući Poup na imenovanju na ovu visoku poziciju, Nešić je istakao da Ministarstvo sigurnosti ima dugogodišnju saradnju s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u upravljanju migracijama, ali i kroz niz drugih zajedničkih projekata. Izrazio je uvjerenje da će kao kadar utjecajne države poput SAD, svojim bogatim iskustvom kao visoko pozicionirana funkcionerka u administracijama predsjednika Baraka Obame (Barack) i Džozefa Bajdena (Joseph Biden), te u oblasti migracija, pomoći državama na migrantskoj ruti za efikasnije rješavanje svih sigurnosnih i humanitarnih izazova. 

Dodao je da, iako je migrantska kriza iza nas, trendovi pokazuju da priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu neće stati ni u narednom periodu. Zbog toga je razgovarano o nastavku saradnje i podrške IOM-a nadležnim institucijama BiH za jačanje kapaciteta, organizacije rada i procedura postupanja s migrantima. Istaknuta je važnost unapređenja saradnje sa zemljama regiona s ciljem boljeg upravljanja migracijama na cijeloj balkanskoj ruti. Nešić je najavio aktivno učešće Bosne i Hercegovine u definisanju regionalnih politika i razvoja migracionih i azilantskih sistema, u skladu sa standardima Evropske unije, naglasivši da je to jedan je od dugoročnih strateških ciljeva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.