FEDERALNI MINISTAR

Mijatović o izjavi Dodika: Vi ste nekada tvrdili da je Krajišnik otjerao Srbe iz Sarajeva

Sarajevo je bilo pod strašnom opsadom, a tadašnje politike ratnog SDS-a, koji je vezao zastave sa SDA, uradile su sve da Srbi napuste glavni grad

Vojin Mijatović i Milorad Dodik. Facebook - Dejan Rakita / Pixsell

S. S.

16.6.2023

Nakon izjava predsjednika entiteta RS Milorada Dodika da Sarajevo nije bilo pod opsadom, a da su najveće žrtve bile Srbi, reagovao je ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP).

- Iako smatram da Dodika i njegove izjave koje svaki dan opterećuju sve građane BiH treba ignorisati, ova današnja predstavlja još jednu u nizu brutalnih provokacija, a zapravo razotkriva svu mizeriju njegove politike. U momentu kada se suočava s najvećom krizom u budžetu RS, Dodik, prema starom receptu, počinje da vrijeđa i iznosi neistine i sije nacionalnu mržnju. Pljuvanje po Sarajevu i iznošenje neistina neće nadomiriti stotine miliona nedostatka u budžetu RS, koje su nastale zbog kriminala i korupcije decenijske vlasti koju vodi Dodik – istakao je Mijatović.

Naveo je da, umjesto da se počne normalno živjeti i da i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i ostali žive i u Sarajevu i u Banjoj Luci, Dodik na ovaj način samo cementira stanje da Bošnjaci i Hrvati nemaju šta tražiti u Banjoj Luci, ali ni Srbi u Sarajevu.

- Politike koje su bile kreatori rata, a koje provodi danas Dodik i slični njemu na svim stranama ne mogu biti danas kreatori mira i razvoja i to se mora jasno reći. Sarajevo je bilo pod strašnom opsadom, a tadašnje politike ratnog SDS-a, koji je vezao zastave sa SDA, uradile su sve da Srbi napuste glavni grad. Gospodine Dodik, povećajte plaće, obezbijedite investicije, vrijeme je da ratne rane barem malo zacijele nakon 27 godine, ne vrijeđajte, ne stavljajte Srbe u BiH na pogrešnu stranu barem danas – naveo je.

Podsjetio je da je on nekada tvrdio da je Krajišnik otjerao Srbe iz Sarajeva, a da Karadžić i Mladić trebaju u Hag jer su zločinci.

- Pokušajte bar na kraju svoje političke karijere ostaviti normalnu atmosferu za buduće generacije, nemojte da vas historija i nove generacije pamte kao još jednog u nizu koji je ostavio sukob. Sarajevo je i moj i vaš glavni grad, i koliko god se vi gnušali toga, to vam je jedina istina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.