PREDSJEDNIŠTVO SDA

Izetbegović: Mislim da će OHR smijeniti Dodika

On se danas direktno sudario sa međunarodnom zajednicom, rekao je

Bakir Izetbegović. Fena

S. S.

7.7.2023

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva SDA, a na njoj je usvojeno 13 zaključaka.

Nakon sjednice se medijima obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

- SDA traži od PIC-a, OHR-a i država svjedoka Dejtonskog sporazuma da ispune obaveze proizašle iz Dejtonskog sporazuma. Da konačno odlučno reagiraju i trajno zaustave secesionističke snage koje predvodi Milorad Dodik. Obraćam ponovo pažnju na Memorandum SANU iz 2011. i Rezoluciju SNSD-a iz 2015. gdje je napravljen algoritam ono što se dešava posljednjih 15 godina – rekao je Izetbegović.

Poziv Tužilaštvu

Mišljenja je da neodlučnost PIC-a, OHR-a i država svjedoka Dejtonskog sporazuma samo dodatno ohrabruje secesioniste.

- Bez smjena ne vjerujemo da će doći do promjene stanja u Bosni i Hercegovini. Ponovo pozivamo Tužilaštvo BiH da počne raditi svoj posao i da se prestane povlačiti pred režimom Milorada Dodika. Propustili su da procesuiraju antiustavne referendume, kršenje odluka Ustavnog suda BiH. Nakon odluke visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona i ukaza na koji je Dodik stavio potpis, ne postoji nikakav alibi za nedjelovanje Tužilaštva BiH – kazao je Izetbegović.

Dodao je da smatra da se nisu stekli uslovi za povlačenje stranih sudija iz Ustavnog suda.

- Pitanje državne imovine je crvena linija. Rješenja koja se zagovaraju ovih dana, da se izvrši njena podjela na različite nivoe vlasti, nisu prihvatljiva i opasna su. Imamo plaćene medijske kampanje u kojima se zagovara raspodjela državne imovine. Jedini vlasnik može biti država BiH u skladu sa presudom Ustavnog suda – izričit je Izetbegović.

Servilne politike

On je kazao da trojka vodi servilne politike prema HDZ-u i SNSD-u.

- Pogubnim smatramo pokušaj stvaranja lažnog narativa o relaksaciji odnosa, nekom novom Dodiku jer se na taj način eutanazira javnost i umanjuje stvarna opasnost od Dodikove politike - rekao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da od OHR-a očekuju da radi ispravne i hrabre stvari i da bude nepristrasan te dodao da misli da će visoki predstavnik smijeniti Milorada Dodika, koji je danas potpisao ukaz direktno kršeći odluke visokog predstavnika.

- On se danas direktno sudario sa međunarodnom zajednicom - zaključio je predsjednik SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.