UGOSTIT ĆE TIM

Posmatrački let "Otvorenog neba" nad BiH naredne sedmice

Ova aktivnost predstavlja realizaciju obaveza Međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo”

Sa ranijeg promatračkog leta. MO BiH

A. O.

14.7.2023

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, ugostiti posmatrački tim Oružanih snaga Republike Turske, Republike Hrvatske i Mađarske, koji će u periodu od 17. do 21. jula 2023. godine, obaviti posmatrački let nad teritorijem BiH.

Ova aktivnost predstavlja realizaciju obaveza Međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo”, čiji potpisnik je i Bosna i Hercegovina, te obavještavaju građane BiH da je riječ o dogovorenom i planiranom događaju snimanja iz zraka. Prelet će biti obavljen nenaoružanim avionom turskih zračnih snaga po dogovorenoj putanji, uz učestvovanje pratećeg tima Oružanih snaga BiH.

Ugovor “Otvoreno nebo” je sigurnosni aranžman koji svim zemljama članicama omogućuje obavljanje najavljenih, nenaoružanih izvidničkih letova preko cijelog teritorija zemlje koja je predmet preleta, s ciljem ustupanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina, kao jedna od članica potpisnica, aktivno učestvuje u aktivnostima Ugovora od 2003. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.