SARAJEVO

Ministarstva odbrane i vanjskih poslova BiH u decembru domaćini međunarodne konferencije o neširenju oružja masovnog uništenja

Na sastanku je razgovarano o pripremama međunarodne konferencije o neširenju oružja masovnog uništenja

Sa održanog susreta. MO BiH

FENA

21.6.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić danas je u Sarajevu u službeni posjet primio delegaciju Centra za sigurnosnu saradnju (RACVIAC) iz Rakitja, kod Zagreba.

Delegaciju RACVIAC-a predvodio je voditelj programa Mreže za neširenje oružja masovnog uništenja (C-WMD) Josip Mandić, uz voditelja tima Agencije za smanjanje vojnih prijetnji (DTRA) Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država brigadira Williama Sosnowskog. U pratnji gostujuće delegacije bio je i načelnik Odsjeka za mir i sigurnost u Sektoru za multilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova BiH Samir Huseinbašić.

Na sastanku je razgovarano o pripremama međunarodne konferencije o neširenju oružja masovnog uništenja, koju će Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH zajedno organizirati u decembru ove godine, u Sarajevu, uz podršku RACVIAC-ove Mreže za neširenje oružja masovnog uništenja. Radi se o programu RACVIAC-a, otpočetom 2015. godine, u kojem zemlje Jugoistočne Europe imaju cilj razviti efikasne državne strategije i akcijske planove za neširenje oružja masovnog uništenja.

Uz zamjenika ministra odbrane BiH Galića, sastanku je prisustvovala i pročelnica Ureda zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić, kao i stručni savjetnik u Sektoru za međunarodnu saradnju MO BiH Denis Selimović, koji je upoznao prisutne s detaljima priprema konferencije.

Tokom razgovora, Galić je posebno istakao značaj koji RACVIAC ima za jačanje regionalne saradnje na polju sigurnosti, još od primjene Bečkog dokumenta o mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti i Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, uz saradnju s Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OESS/OSCE), pa sve do danas. Naglasio je važnost učestvovanja predstavnika EUFOR-a, NATO-a, OESS-a i Ambasade SAD u BiH na predstojećoj konferenciji, kao važnih aktera za razvoj mira i sigurnosti u regiji.

Članovi gostujuće delegacije izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na organizaciji konferencije, a posebno je istaknuto da je Bosna i Hercegovina među vodećim zemljama regije o pitanju provedbe programa za neširenje oružja masovnog uništenja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.