NA DANAŠNJI DAN

Godine 2004., obnovljen Stari most u Mostaru

Jedanaest godina nakon što su ga srušili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Stari most u Mostaru. gradkulture.com

23.7.2023

Na današnji dan, 2004. godine, obnovljen je Stari most u Mostaru kojeg su 9. novembra 1993. srušili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Stari most je, kada je izgrađen, bio najveća lučna konstrukcija na svijetu. Izgradio ga je Mimar Hajrudin, učenik čuvenog i najboljeg arhitekte Osmanskog Carstva Mimara Sinana, a naredbu za njegovu gradnju izdao je sultan Sulejman Veličanstveni, 1566. godine.

Obnovu Starog mosta finansirali su Grad Mostar, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, te Turska, Italija, Hrvatska i Nizozemska. Godinu nakon što je obnovljen, Stari most je uvršten na Listu zaštićenih spomenika UNESCO-a.

Najveća bh. turistička atrakcija

Danas Stari most posjeti više od million ljudi svake godine, zbog čega je jedna od najvećih turističkih atrakcija Bosne i Hercegovine te jedan od najposjećenijih spomenika u ovom dijelu Evrope. Poseban doživljaj za turiste, ali i ostale goste te domaćine, predstavljaju skokovi s Mosta, koji se tradicionalno održavaju više od četiri i po vijeka.

O značaju ovog veličanstvenog spomenika bh. baštine govori i podatak da je svečanosti otvaranja obnovljenog Mosta prisustvovalo više od pedeset stranih delegacija, državnika, predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova, predstavnika međunarodne zajednice, bh. vlasti, predstavnika kulturnog i vjerskog života u BiH, te više od pet stotina akreditovanih novinara 

Vladimir Prelog: Momenat dodjele Nobelove nagrade. furaj.ba

Rođen nobelovac Vladimir Prelog

Vladimir Prelog, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, rođen je na današnji dan 1906. godine u Sarajevu.

U rodnom gradu je pohađao osnovnu školu, a nakon razvoda roditelja, 1915. godine, s ocem seli u Zagreb, gdje završava osnovnu školu i počinje pohađati gimnaziju, da bi se u trećem razredu gimnazije s ocem preselio u Osijek. Pod mentorstvom profesora Ivana Kurije Prelog već u 15. godini objavljuje svoj prvi naučni rad iz hemije u časopisu "Chemicer Zeitung". Studij hemije upisao je u Pragu, gdje je kasnije i doktorirao.

Nakon doktorata je neko vrijeme radio u laboratoriji hemijske veletrgovine G. J. Dřize, da bi se 1934. vratio u Zagreb, gdje je radio kao profesor organske hemije na Tehničkom fakultetu. Godine 1941., usljed protivljenja tadašnjoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, odlazi u Švicarsku i zapošljava se kao professor u Tehničkoj visokoj školi u Cirihu.

Nobelova nagrada

Područje Prelogovih naučnih istraživanja bili su uglavnom heterociklički spojevi, alkaloidi, antibiotici, a fokus mu je bila stereohemija molekula, odnosno problem prostorne građe molekula. Uveo je naziv hemijska topologija za područje stereohemije koje se bavi geometrijskim svojstvima molekula. Doprinio je objašnjenju strukture stereoida, kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve.

Za svoje istraživanje organskih molekula i reakcija u stereohemiji Prelog je dobio Nobelovu nagradu za hemiju, 1975. godine, koju je podijelio s Džonom Kornfortom (John Cornforth) koji se bavio stereohemijom enzimskih reakcija.

Vladimir Prelog je preminuo 7. januara 1998. godine u Švicarskoj, gdje je i kremiran. Urna s njegovim pepelom naknadno je položena u Zagrebu. Danas jedna ulica u Sarajevu nosi ime ovog znamenitog naučnika.

Ejmi Vajnhaus. bbc.com

Preminula pop ikona Ejmi Vajnhaus

Godine 2011., preminula je Ejmi Džejd Vajnhaus (Amy Jade Winehouse), engleska pjevačica i svjetska pop ikona.

Ejmi je muzički talent naslijedila od svoje bake Sintije, koja je bila pjevačica, pa se već kao djevojčica počela zanimati za muziku. Završila je pozorišnu školu, gdje je usavršavala vokalno obrazovanje i stepovanje, ali je odustala od daljeg školovanja i počela da radi kao estradna novinarka, usput pjevajući u lokalnom bendu. Već sa 17 godina, 2000., postala je ženski vokal Nacionalnog džez orkestra.

Tajler Džejms (Tyler James), Ejmin najbolji prijatelj, poslao je njen demo-snimak producentskoj kući 2002., a naredne godine Ejmi je objavila prvi album "Frenk", koji je dobio brojna priznanja i nominacije za nagrade.

Vrh muzičke elite

Sljedeći album "Back to black" je Ejmi preko noći vinuo u sam vrh muzičke elite, a prodat je u nevjerovatnih 1,85 miliona primjeraka, postavši najprodavaniji album godine u Velikoj Britaniji. Ugledni časopis "Time" proglasio je pjesmu "Rehab" najboljim hitom 2007. i osigurao joj prestiž na američkom tržištu. Singl "Valerie", koji je potom objavila, proglašen je "najboljom pjesmom godine".

Godine 2008., Ejmi je osvojila šest Gremija i ušla u "Ginisovu knjigu rekorda" kao najnagrađivaniji ženski perfomer britanskog porijekla. Iste godine Vajnhaus je nastupala na britanskom kraljevskom dvoru i 90. rođendanu Nelsona Mendele.

Ejmi je svoj posljednji nastup održala 18. juna 2011. u Beogradu, gdje se pojavila u pijanom stanju, nesposobna da se sjeti imena grada u koji je došla, rekavši: Dobro veče, Atina”, a nije znala ni tekstove pjesama niti imena članova benda. Publika ju je izviždala, a srbijanski mediji "izrešetali".

Ova nesretna diva umrla je u 28. godini, a navodno je tada bila "skinuta sa svih narkotika", ali je konzumirala alkohol. Tjelohranitelj ju je pronašao bez pulsa, ispred tv-a, s bocom votke pored kreveta. U krvi je imala pet puta više promila alkohola od dozvoljene granice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.