OSVRT

RS tone u izolaciju i postaje "Sjeverna Koreja" u srcu Evrope

Zapravo, sada imamo kompletirana četiri asa secesionističke srpske politike u BiH

Dodik: Srlja u politički ponor. N. Šaljić / Avaz

Fadil Mandal

31.7.2023

Sankcije SAD koje su danas obznanjene i uvedene ministru pravde, premijeru, predsjedniku Narodne Skuptine RS i članu Predsjedništva BiH iz RS dodatno izoliraju manji bh. entitet i stvaraju svojevrsni politički, ekonomski i diplomatski sanitarni koridor zapadnih zemalja prema vlasti koja je u sukobu sa osnovnim demokratskim postulatima slobodnog svijeta.

Zapravo, sada imamo kompletirana četiri asa secesionističke srpske politike u BiH - nakon Milorada Dodika, koji je predsjednik RS, na udaru Vašingtona našli su se Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, Nenad Stevandić, čelnik entitetske Skupštine, te Željka Cvijanović, član državnog Predsjedništva.

Bez obzira koliko se svi oni u prvim reakcijama trudili da pokažu prkos i ponos što se nalaze na spisku američkih sankcija - jer kakav je to pravi Srbin koji se ne bori protiv mrskih Jenkija i ne zaklinje se na vjernost majčici Rusiji - svi odreda su svjesni da je njihova politička i svaka druga budućnost, ali i budućnost RS, puno bliža statusu “Sjeverne Koreje” u srcu Evrope nego statusu demokratskog entiteta u sastavu BiH.

Doduše, mnogi srpski nacionalisti i osuđeni ratni zločinci prije Dodika, Cvijanović, Stevandića i Viškovića, govorili su da su spremni i korijenje jesti, ali da neće odustati od krajnjeg cilja - stvaranja velike Srbije na Balkanu, ma koliko takav projekat zahtijevao žrtava, teških zločina i genocida.

Preslagivanjem svjetske geostrateške scene nakon Putinove agresije na Ukrajinu, taj san, međutim, sve je dalji, a ni Beograd ni Banja Luka još ne pokazuju javne znake da su toga svjesni i da su spremni promijeniti pogubni kurs kojim vode srpski narod.

U međuvremenu, bankovni računi prvaka zvanične srpske politike i s ove strane Drine samo rastu, a narod kojem su bili namijenili korijenje, rasuo se po zapadnim zemljama u potrazi za boljim životom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.