REAKCIJE

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić za "Avaz": Odavno su upaljeni svi društveni alarmi

Potrebno je dati veći značaj procjeni kapaciteta za nasilje kod pojedinaca sklonih kriminalu, poručio je

Safet Mušić. Facebook

Alen Bajramovic

11.8.2023

Iako još nemamo sve službene informacije o ovom događaju, na osnovu dostupnih podataka možemo reći da se radi o strašnom zločinu koje je počinilo lice s kriminalnom prošlošću, kaže u reakciji na današnje trostruko ubistvo i samoubistvo u Gradačcu stručnjak za sigurnost Safet Mušić. Dodaje da je način izvršenja ovog krivičnog djela šokantan čak i svjetskim okvirima.

Niz ubistava i nasilja nad ženama

- Sa sigurnosnog aspekta očigledno je ponavljanje uzroka koji dovode do ovakvih situacija. Prije svega, to je posjedovanje nelegalnog oružja, zatim blage kazne i nedosljedno kažnjavanje kriminalaca i nasilnika od strane sudskih organa – kaže Mušić.

Sa današnjim događajem, koji je šokirao cijelu državu, ali i region, nastavljen je niz ubistava i nasilja nad ženama, ističe naš sagovornik.

- To već odavno pali sve društvene alarme. Dodatna specifičnost ovog slučaja je da je počinitelj pripadao narko - kriminalnom miljeu, da je “bilder” sklon nasilju, koji je vjerovatno uzimao razne vrste steroida za koje nije utvrđeno kako utječu na zdravlje ljudi. Na kraju, faktori koji su prisutni u društvu - trend masovnog negativnog utjecaja društvenih mreža, šund muzičke kulture koja sadrži pozive na nasilje, sve izraženija tolerancija na nasilje i poremećen sistem društvenih vrijednosti dovodi do toga da mladi ljudi često reaguju nasilno i to nasilje odobravaju – ističe Mušić.

Pojačana kontrola prodaje steroida

Nakon još jedne tragedije u situaciji je da ponovi iste preporuke kao i mnogo puta do sada.

- Pojačane policijsko-operativne mjere, intenzivna saradnja i pravovremena razmjena informacija između sigurnosnih agencija, pojačana kontrola oružja s odobrenjem, akcije na oduzimanju nelegalnog oružja, adekvatno i strogo sudsko sankcionisanje kriminalaca i nasilnika, aktivniji rad tužilaštava na svim nivoima u borbi protiv organizovanog kriminala i nasilja. Potrebno je dati veći značaj procjeni kapaciteta za nasilje kod pojedinaca sklonih kriminalu, država mora podržati organizacije za zaštitu prava žena, a organizacija koje zastupaju prava žena snažnije djelovati. Potrebna nam je i pojačana kontrola prodaje steroida i drugih hemijskih supstanci koje koriste nasilni “bilderi”, pa čak i neki sportisti, uz rad s mladima u školama i to kroz posebne predmetne cjeline koje tretiraju opasnosti od kriminala i prevenciju svih oblika nasilja. U protivnom, događaji pokaziju da će se ovakvi i slični primjeri dešavati i u budućnosti – kaže stručnjak za sigurnost Safet Mušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.