DRŽAVNI MINISTAR

Hurtić o snimku iz Pazarića: Osuđujemo svaki oblik nasilja nad djecom, posebno kada su u pitanju djeca sa invaliditetom

Ministar Hurtić je još kazao kako stavlja na raspolaganje svu stručnu i profesionalnu pomoć koju ovo ministarstvo posjeduje

Sevlid Hurtić. Fena

S. S.

16.8.2023

U povodu objavljenog snimka “zlostavljanja” štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sevlid Hurtić, oštro osuđuje bilo kakav oblik nasilja nad djecom, a posebno kada su u pitanju djeca sa invaliditetom. Neophodnim smatra da sve institucije u državi počnu primjenjivati pravilnike o načinu rada sa djecom, a koji bi bio u najboljem interesu za ovu populaciju, bez obzira na njihovu dob, spol, etničku pripadnost i drugo.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zagovara da se uspostavi kodeks ponašanja za sve službene osobe koje rade sa djecom. Također, nužan bi bio i efikasan sistem nadzora nad njihovim radom, kako bi se preduprijedile neželjene situacije, odnosno, posljedice nehumanog i neprofesionalnog postupanja prema djeci. 

Jedna od efikasnih mjera koja nedostaje Bosni i Hercegovini, a koju treba što prije uvesti u praksu, jeste uspostava nacionalnog preventivnog mehanizma, koji bi nadzirao nehumano ponašanje u svim ustanovama zatvorenog tipa, naveli su iz Ministarstva.

Ministar Hurtić je još kazao kako stavlja na raspolaganje svu stručnu i profesionalnu pomoć koju ovo ministarstvo posjeduje, kako bi se poboljšala zaštita djece od bilo kojeg oblika nasilja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.