ZNAČAJNA PODRŠKA

Općina Centar donirala 10.000 KM za Sigurnu kuću

Osnovna svrha nam je da smanjimo rizike, a kada se desi i nastane posljedica, da kao društvo u sinergiji ublažimo nepovoljne ishode, rekao je Mandić

Srđan Mandić posjetio sigurnu kuću. Općina Centar

S. S.

17.8.2023

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa saradnicama danas je posjetio Sigurnu kuću u Sarajevu gdje je menadžerici Muberi Hodžić-Lemeš uručio donaciju u iznosu od 10.000 maraka.

Općina Centar je izdvojila 10.000 maraka kao podršku radu Sigurne kuće, a u okviru prve faze proširenja socijalnih usluga u ovoj lokalnoj zajednici u kontekstu zagovaranja i obezbjeđivanja održivog modela finansiranja sigurnih kuća u BiH, a prevashodno u Općini Centar.

Smanjiti rizike

Obzirom da se u ovoj lokalnoj zajednici i jedinoj općini na području Kantona Sarajevo primjenjuje princip rodno odgovornog budžetiranja, skrenuta je pažnja na položaj žena i djece kojima je potreban smještaj u sigurne kuće.

Načelnik Mandić istakao je da je veoma bitna prevencija, prepoznavanje i procjena potreba i poteškoća porodica, kao i zaštita žena i djece koja trpe ili koja su pretrpjeli nasilje u porodici kroz uključivanje sredstava za finansiranje tekućih troškova sigurnih kuća u lokalne budžete i uvođenja neophodnih socijalnih usluga.

- Osnovna svrha nam je da smanjimo rizike, a kada se desi i nastane posljedica, da kao društvo u sinergiji ublažimo nepovoljne ishode, naglasio je načelnik Mandić.

Praćenje stanja

Općina Centar će i dalje snažno pratiti stanje na polju zaštite žena i djece koje su pretrpile ili trpe nasilje u porodici i isticati potrebu i korist postojanja sigurnih kuća, te u saradnji sa resornim Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i institucijama koje se bave pružanjem socijalne zaštite, ali i zdravstvenim sektorom, unaprijediti odgovor na nasilje u porodici.

Današnjoj posjeti Sigurnoj kući u ime Općine Centar prisustvovale su sekretarka Općine Adelina Džanković, pomoćnica za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović-Vučković, pomoćnica za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, te šefica odsjeka za socijalnu zaštitu Amra Sabrihafizović-Hajdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.