BRUKA ZA PROSVJETARE

Branitelj pedofila ponovo "iskače iz paštete": Kada će Sivro podnijeti ostavku?

O kolegi lično mogu da kažem sve najljepše, rekao je u decembru Sivro o presuđenom pedofilu Alihodžiću

Sivro: Vječiti predsjednik Sindikata. Facebook

25.8.2023

Kako se bliži početak školske godine na televizijama sve više "iskače“ lice Saudina Sivre.

Ovaj vječiti predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata obrazovanja FBiH i dalje zastupa one koji bi osim funkcije obrazovanja trebali imati i segment odgoja novih generacija.

Ipak, ovaj predsjednik Sindikata je bilo kakav odgojni segment odbacio prije nešto više od osam mjeseci kada je pravdao kolegu presuđenog pedofila Samira Alihodžića, koji je nakon odsluženja kazne vraćen u školu.

Slučaj Alfreda Drajfusa

Poredio je to sa slučajem Alfreda Drajfusa, kojeg su Francuzi 1894. godine osudili bez ijednog dokaza te je kazao da se pravosuđe u modernoj BiH ponaša isto kao prije 129 godina u Francuskoj.

- Poznajem lično Alihodžića. O kolegi lično mogu da kažem sve najljepše i to će potvrditi i učenici škole i radne kolege koji u prethodnom periodu nisu htjeli izlaziti u javnost - rekao je tada za "Avaz“ Sivro.

Kasnije se Sivro posipao pepelom i kazao da nije imao sve potrebne informacije, da je sebe izložio i da je napravio grešku. No nije najjasnije o kakvim je informacijama govorio, kada je bilo skroz jasno da je riječ o osobi koja je već presuđena, što je on svakako znao, jer je poznavao Alihodžića.

Svi su očekivali ostavku Sivre tada, a kako se ovaj slučaj brzo riješio tako što je donesena odluka da Alihodžić neće predavati u školi, on je uspio da preživi i dalje na ovoj funkciji, iako je ovo bio samo jedan u nizu njegovih skandala.

Zrno časti

I dalje odjekuje ušima ljudi njegova izjava kada je situaciju sa obrazovanjem u KS uporedio sa genocidom u Srebrenici i ratnim zločincem Ratkom Mladićem. I tada se tražila njegova ostavka, no on je nije davao.

No, ostavku je davao u više navrata kao čin populizma, a sa ciljem da tako dođe do izražaja u javnosti, a svakako je ona uvijek odbijana, a po kuloarima se pričalo da je to sve unaprijed dogovoreno.

Iako nije iskorišten momenat u decembru za ostavku Sivre, za takvo nešto još uvijek nije kasno ukoliko prosvjetari žele sačuvati zrno časti. Zaštitnicima pedofila nije mjesto u obrazovanju, a kamoli na čelu Sindikata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.