ODGOVORILI NA UPIT

Iz Opće bolnice se oglasili: Zašto su obustavljene operacije

Otvara se pitanje zašto se blagovremeno nije servisirao ili zamijenio cijeli sistem za zrak čiji je rok trajanja davno istekao

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

1.9.2023

Zbog kvara na sistemu za zrak kojim se snabdijevaju sve mašine, pa i respiratori, već nekoliko dana je obustavljen operativni program u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, za pacijente koji trebaju ozbiljnije hirurške intervencije, odnosno otkazane su i sve elektivne operacije koje su već bile zakazane. 

Iz Opće bolnice tvrde da su na vrijeme obavijestili pacijente i nadležne institucije o kvaru. 

Tvrde da su pacijenti obaviješteni

- Dio operativnog programa u Općoj bolnici je obustavljen o čemu su pacijenti i nadležni na vrijeme obaviješteni. Dio operativnih sala radi, a otklanjanje kvara na elektronici je u toku i uz poštivanje zakonskih procedura - naveli su u odgovoru za portal "Avaza". 

Dodaju da početkom naredne sedmice očekuju uspostavljanje redovnog operacionog programa.

Zbog ove situacije trenutno je ugrožen veliki broj akutnih slučajeva perforacija slijepog crijeva ili drugi hitnih abdominalnih i ostalih bolesti koje zahtijevaju rad vještačkih pluća, odnosno respiratorsku podršku.

Zašto sistem nije zamijenjen

Podsjetimo, tzv. postrojenje za gasove je moralo prestati s radom, jer je u sistem ušao kondenz. To znači da bi voda ili bakterije mogle biti smrtonosne po pacijente i sreća je da niko nije stradao.

Činjenica da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ima odličnu finansijsku situaciju u smislu slobodnih sredstava na žiroračunu otvara pitanje zašto se blagovremeno nije servisirao ili zamijenio cijeli sistem za zrak čiji je rok trajanja davno istekao?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.