NA DANAŠNJI DAN

Preminuo slavni bh. bokser Marijan Beneš

U martu 1979. godine osvojio je titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lakoj velter kategoriji

Marijan Beneš. banjaluka.com

4.9.2023

Na današnji dan 2018. godine, u Banjoj Luci je preminuo slavni bh. bokser Marijan Beneš, jedan od najboljih boksera svih vremena, ne samo u BiH nego u cijeloj našoj regiji. Slovio je za neustrašivog boksera koji je na protivnika jurišao, ne obazirući se na rizik i povrede.

Beneš je rođen u Beogradu 1951. godine, a djetinjstvo je proveo u Tuzli, gdje je, pod utjecajem oca, učitelja muzike, svirao klavir i violinu. Ipak, sport, odnosno borilačke vještine su ga više privlačile, te je već kao desetogodišnji dječak ušao u bokserski ring i odmah u prvoj borbi pobijedio osam godina starijeg protivnika. Kao šesnaestogodišnjak potpisao je ugovor za banjalučku Slaviju u kojoj je trenirao tokom cijele amaterske karijere.

I amaterski i profesionalni šampion Evrope

Kao amater osvojio je devet titula prvaka Bosne i Hercegovine, četiri prvaka Jugoslavije i brojne revijalne titule, za šta je odlikovan Zlatnim bedžom “Jugoslavenskog sportskog lista”. Sjajnu amatersku karijeru okrunio je osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u boksu 1973. godine, održanom u Beogradu, kada je proglašen najboljim sportistom Jugoslavije.

Nakon Olimpijskih igara u Madridu, kada je zaustavljen u drugom kolu, Beneš je prešao u profesionalce i u martu 1979. godine osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lakoj velter kategoriji, nokautiravši Francuza Gilberta Cohena. Pojas je odbranio četiri puta.

U 394 borbe u karijeri Beneš je pobijedio u njih 309, od toga sedam puta nokautom. Pritom je 26 puta lomio kosti i povrijedio glasnice zbog čega je govorio tiho i sporo. Iz boksa se povukao 1983., poslije teške povrede oka, usljed koje je oslijepio na lijevo oko, a pred kraj života obolio je od Alzheimerove bolesti.

Fransoa-Rene Šatobrijan. wikipedia.org

Rođen francuski književnik Fransoa-Rene Šatobrijan

Godine 1768., na današnji dan, rođen je Fransoa-Rene Šatobrijan (François-René de Chateaubriand), francuski književnik i diplomat.

Kao mladić bio je na dvoru Luja XVI (Louis), a tokom revolucije otputovao je u Ameriku, odakle se vratio nakon osam mjeseci i pridružio vojsci rojalista. Nakon što je ranjen kod Thionvillea otišao je u London. Napoleon Bonaparte mu je kasnije dozvolio povratak u Francusku te mu povjerio nekoliko diplomatskih dužnosti.

Šatobrijan je bio samotnjak i melanholičar pa je tražio je utočište u kršćanskoj vjeri, a tu jednostavnost ljudi koji žive u prirodi, čemu je i sam težio, opisao je najbolje u djelu "Duh kršćanstva", gdje je do izražaja došao njegov senzibilitet i romantizam. Osim navedenog, poznata djela su mu: "Mučenici", "Put iz Pariza u Jeruzalem", "Memoari s onu stranu groba" i "Rene".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.