BEZ ENTITETSKE VEĆINE

Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH upućen Kolegiju na usaglašavanje

Za predloženi zakon glasala su 23 poslanika, 12 ih je bilo protiv, dok su tri poslanika bila suzdržana

Predstavnički dom PSBiH. N. Šaljić / Avaz

FENA

21.9.2023

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas principe Prijedloga zakona o vanjskim poslovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predloženi zakon upućen je Kolegiju Doma na usaglašavanje nakon što, prilikom glasanja, nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova.

Za predloženi zakon glasala su 23 poslanika, 12 ih je bilo protiv, dok su tri poslanika bila suzdržana.

Definirane uloge

Kako je predlagač naveo u obrazloženju, cilj donošenja ovog zakona je objedinjavanje postojeće zakonske regulative kojom se utvrđuje i definira vršenje vanjskih poslova, te njeno sređivanje i sistematiziranje u jedinstven zakon.

Donošenjem zakona omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem instrumenta diplomatije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić je, obraćajući se poslanicima, kazao da su zakonom jasno definirane uloge i procedure u definiranju i provođenju vanjske politike.

U maju utvrđen

Podsjetio je da je u maju ove godine Vijeće ministara BiH jednoglasno, u ovoj parlamentarnoj većini, utvrdilo prijedlog zakona i uputilo ga u parlamentarnu proceduru.

Po njegovim riječima, pored utvrđivanja načela, principa, pojmova, procesa i institucija koje se bave vanjskom politikom, cilj zakona je staviti i uokviriti ponašanje svih onih koji se bave vanjskom politikom BiH i istu artikuliraju na međunarodnoj sceni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.