JEDINSTVENI DOGAĐAJ

Mostarci "proputovali" kroz 70 zemalja

Manifestacija kojom se predstavljaju učenici Koledža ujedinjenog svijeta

Danas na Šetalištu: Veliki broj posjetilaca - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Meliha Smajkic

23.9.2023

Mostarci su i ove godine imali priliku uživati u jedinstvenoj manifestaciji „Put oko svijeta za 80 minuta“. To je tradicionalni događaj koji povodom dana pokreta Koledža ujedinjenog svijeta obilježavaju učenici ove ustanove u Mostaru.

Predstavljali zemlje

Kao i svake godine ovaj veseli događaj na mostarskom Šetalištu privuče veliku pažnju građana koji su imali priliku upoznati se s tradicijom i kulturom 70 zemalja svijeta.

Tako su se učenici Koledža potrudili da na najbolji način predstave zemlje iz kojih dolaze, obučeni u svoje narodne nošnje pripremili su i tradicionalna jela.

Među njima su za zajedničkim stolom bili učenici zemalja bivše države koji su Mostarcima nudili uštipke, mezu, pite, tufahije...

- Veliki broj posjetilaca sa ovih naših prostora je pohvalio sve što smo pripremili i priredili, a mi, zaista, uživamo. Ovo je za nas velika uspomena - kazala nam je Tara Stojić iz Bijeljine koja je ove godine započela svoje školovanje na Koledžu.

Narodna nošnja

Također, učenici su pripremili i reviju narodnih nošnji iz 40 zemalja svijeta te tradicionalne plesove zemalja Azije, Afrike, Južne Amerike i Evrope

Inače, Koledž u Mostaru je ove školske godine upisao svoju 18.generaciju učenika. Novu generaciju čini 108 učenika koji dolaze iz 55 zemalja svijeta, kao i sa područja cijele BiH.

Ukupan broj učenika koji nastavu pohađaju prema programu međunarodne mature je 205, a dolaze iz, čak, 73 zemlje svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.