SARAJEVO

Sjednica CIGRE, prave se planovi tranzicijskog procesa u Evropi i svijetu

U svijetu se predviđa dalji porast potrošnje električne energije, prvenstveno zbog elektromobilnosti u saobraćaju

Sa konferencije. Fena

H. J. I. / BHRT

27.9.2023

U Sarajevu se održava sjednica Administrativnog vijeća Međunarodne CIGRE, koja se organizuje svake godine. Ove godine domaćin je Bosna i Hercegovina. Pored izvještaja pariške CIGRE, na zasjedanju u Sarajevu će biti govora i o strateškom planu razvoja CIGRE, pri čemu su ambicije članova ove organizacije da osmisle i postave kompletan tranzicijski proces u Evropi i svijetu. 

Izvozno orjentirana država

- Imamo mi dosta potencijala, mi smo ovdje izvozno orjentirana država sa izvozom električne energije i želimo da zadržimo tu poziciju i u budućnosti bez obzira na teret koji imamo a to je 50 i više posto proizvodnje iz termoelektrana na ugalj koji se moraju zamijeniti - kaže predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić.

U svijetu se predviđa dalji porast potrošnje električne energije, prvenstveno zbog elektromobilnosti u saobraćaju, kao i zbog zamjene energenata za grijanje kao što su gas i nafta sa električnom energijom putem toplotnih pumpi, energetske efikasnosti i drugih trendova.

- Pred ovim sektorom su veliki izazovi u narednim godinama, prije svega po pitanju dekarbonizacije, elektroenergetski sektor treba da smanji svoj otisak u kontekstu karbona koji ima, i u tom smislu ova organizacija ima veliku zadaću i odgovornost da doprinese tome - smatra predsjednik Međunarodne CIGRE Mišel Agonet.

Elektrifikacija svijeta

Cigre od samog početka pruža podršku industriji, elektroenergetskom sektoru.

- CIGRE je bila tu na početku još u onim periodima kada se govorilo o elektrifikaciji svijeta generalno a zatim kada su nastupili problemi i rješenje tih problema kao što je prenos elekrične energije. Danas se suočavamo sa izazovima moderne energije, Cigra je spremna da vodi ovo što se zove tzv. energetska tranzicija prije svega u oblasti elektro energetike - stava je glavni sekretar Međunarodne CIGRE Filip Adam.

Četvrta konferencija Regionalnog komiteta CIGRE za Jugoistočnu Evropu bit će održana narednog mjeseca u Istanbulu od 11. do 13. oktobra, gdje će na svečanom otvaranju predsjedavanje preuzeti BHK CIGRE. Bh. komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE organizovat će naredni mjesec i svoje 16. savjetovanje u Neumu koje će se održati od 22. do 25. oktobra. U toku savjetovanja bit će održani brojni radni sastanci stručnih i naučnih radnika s predstavnicima privrede i obrazovnih organizacija. Organizator ovog savjetovanja očekuje učešće oko 600 stručnjaka, naučnika i poslovnih ljudi iz zemlje i svijeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.