SAOPĆENJE NAŠE STRANKE

Vibor Handžić: Formiranje Fonda za nauku, inovacije i razvoj preduslov je za ubrzani napredak Kantona Sarajevo

Razlozi za formiranje fonda su mnogobrojni ali jedan od ključnih je rascjepkanost istraživačke zajednice na državnom, federalnom i kantonalnom nivou

Vibor Handžić. Naša stranka

N. Č.

3.10.2023

Vibor Handžić, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, podnio je inicijativu za formiranje Fonda za nauku, inovacije i razvoj.

Razloga za formiranje takvog fonda je više, a jedan od ključnih je rascjepkanost istraživačke zajednice na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.

Povećati priliv sredstava

- Finansijski gledano, ne postoji centralizirani sistem finasiranja i sufinansiranja naučnoistraživačkih projekata od značaja za Kanton Sarajevo. Potrebno je povećati priliv sredstva kako iz budžeta, tako i iz međunarodnih fondova ali i privatnog poslovnog sektora. Fond bi omogućio centralizaciju budžetskih i vanbudžetskih prihoda -  kaže Handžić i dodaje da se na jednu marku uloženu u nauku i istraživanja vrate četiri KM.

Trenutnim modelom izdvajanja iz budžeta za nauku, sredstva se moraju potrošiti unutar budžetske godine. Handžić kaže da je to limitirajuće te da bi osnivanjem Fonda taj problem bio riješen: 

Kvalitetnija istraživanja

- Potrebno je izgraditi sistem koji će omogućiti dugotrajniju raspoložovisot sredstava kako bi istraživanja bila kvalitetnija, svrsishodnija i time bi se omogućio kontinuitet razvoja KS. - izjavio je Handžić

- Dodatna prednost formiranja Fonda ogleda se kroz mogućnost angažmana mladih istraživača, centralizirano povezivanje sa privredom, privrednim društvima, te međunarodna saradnja sa sličnim institucijama u cijelom svijetu. - istakao je Hadžić.

Fond bi bio autonomna institucija s vrlo jasnom organizacijskom strukturom i područjima djelovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.