STIŽE HLADNA FRONTA

Vjetar nosi krovove kuća u Kotor-Varoši

Olujni vjetar uzrokuje ozbiljnu štetu u Bosni i Hercegovini

Vjetar nosio krovove kuća u Kotor-Varoši. Facebook

N. Č.

3.11.2023

Snažan vjetar olujne jačine koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu u četvrtak uveče, izazvao je značajnu štetu u više dijelova zemlje. Posebno pogođeno mjesto bilo je Vrbanjci kod Kotor-Varoši, gdje su krovovi kuća nošeni vjetrom, kako potvrđuju fotografije koje su objavljene na Facebook stranici BHMeteo.ba.

Pored Kotor-Varoši, olujni vjetar je također prouzrokovao štetu u Bihaću, Prijedoru, a građani Banje Luke prijavljuju da su doživjeli udare vjetra orkanske jačine. Noć koja se može opisati kao tropska za ovo doba godine, sa temperaturama koje nisu padale ispod 20 stepeni, zamijenjena je s dolaskom hladne fronte koja donosi padavine.

Velika šteta i u Bihaću. Facebook

Od petka ujutru, hladna fronta se širi sa zapada, donoseći padavine prvo u zapadnim dijelovima Bosne i Hercegovine, a kasnije tokom petka očekuje se prolazna kiša, pljuskovi i lokalna grmljavina širom zemlje. Postoji i mogućnost za nevrijeme s obilnijim kišama za kratko vrijeme, olujnim vjetrom i pojavom sitnog grada.

Nakon turbulentnog petka, u subotu (04.11.), meteorolozi predviđaju mirnije i pretežno sunčano vrijeme. Međutim, u nedjelju (05.11.), očekuje se repriza petka, s jakim do olujnim udarima južnog vjetra i ponovnim padavinama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.