NEĆE ODUSTATI

Ambasador Palestine u BiH Rezek Namura za "Avaz": U Gazi se dešavaju pokolji

Narod u BiH je slobodan i častan, koji razumije značenje ugnjetavanja, patnje, ubijanja, ratova i istrebljenja

Namura: Ovo mi slama srce. AP/Armin Durgut

Nerma Ajnadžić

6.11.2023

Među najtežim stvarima u mom životu je ta što naš narod proživljava ovaj genocidni rat i pokolje i što to gledam preko satelitskih kanala i svjedočenja pojedinih prijatelja, rođaka i poznanika u Gazi s kojima sam mogao razgovarati. Ovo je za „Dnevni avaz“ rekao ambasador Palestine u BiH Rezek Namura (Rezeq Namoora).

Sveta dužnost

- To je nešto užasno što mi slama srce i muči me, ali moram se naoružati strpljenjem i smirenošću kako bih mogao izvršavati svoje dužnosti na najbolji način kao ambasador svoje države i naroda - kazao je Namura.

Čemu se palestinski narod u Gazi može nadati?

- Ono što se dešava u Gazi je agresorski rat koji ima za cilj istrebljenje našeg naroda u Gazi ili njegovo protjerivanje van domovine. Ono što se dešava su pokolji i holokaust u punom značenju tih riječi, te etničko čišćenje. Palestinski narod neće podići bijelu zastavu i pružat će otpor sve do pobjede uprkos ogromnoj razlici u mogućnostima, ali otpor okupatoru je sveta dužnost sve dok ne porazimo i ne istjeramo okupatora iz svoje domovine. Palestinski narod, gdje god se nalazio, ne želi ništa više od svoje slobode, dostojanstva i legitimnog prava na svoju nezavisnu državu s prijestonicom Jerusalemom.

Izrael se krije iza prava na samoodbranu...

- Pravo na samoodbranu je pravo svakoga, a ne samo jedne strane. Jedno od najosnovnijih prava naroda koji je pod okupacijom već 75 godina je da brani svoje postojanje, slobodu, dostojanstvo i zemlju svoje domovine. Da li postoji veći zločin od toga da jedna država okupira tuđu domovinu i drugi narod, zar taj narod nema pravo da se brani?! Najbolji način samoodbrane je da se pokori rezolucijama međunarodnog prava i međunarodne zajednice, a kojih ima na stotine, da se povuče s naše zemlje i prestane ugnjetavati naš narod i da više ne bude država iznad zakona.

Ponosan sam

Podrška Palestini dolazi iz skoro čitavog svijeta. Svjedok ste demonstracija širom BiH…

- Podrška naroda iz cijelog svijeta izražava njihovu časnu solidarnost s našim pravednim palestinskim pitanjem. Narodi svijeta su saznali koliku nepravdu i ugnjetavanje proživljava naš drevni narod, naš narod koji je doprinosio ljudskoj civilizaciji u različitim historijskim epohama. Što se tiče podrške naše braće i prijatelja u BiH, to je nešto što visoko poštujemo i cijenimo. Uprkos kompliciranoj situaciji ovdje, u BiH, ovo je slobodan i častan narod koji razumije značenje ugnjetavanja, patnje, ubijanja, ratova i istrebljenja. Pozdrav svakom slobodnom i časnom čovjeku u BiH u ime cijelog palestinskog naroda. Ova podrška me čini ponosnim na ovaj veliki narod u BiH.

Bezuvjetni prestanak genocida

Kako Vi vidite kraj ovih sumanutih napada? Koje je rješenje?

- Rješenje je momentalni bezuvjetni prestanak ovog genocida nad našim narodom u Gazi i održavanje međunarodne konferencije pod pokroviteljstvom velikih sila, Vijeća sigurnosti i drugih država u svijetu koje to žele, na osnovu rezolucija međunarodnog prava koje smo već davno prihvatili i Arapske mirovne inicijative radi ostvarenja dvodržavnog rješenja. Dosta je slijepe i glupe pristrasnosti SAD ovom zločinačkom nacističkom okupatoru koji dobiva potpunu i neograničenu podršku bez presedana od sila kolonizatorskog Zapada, sa SAD na čelu.

Na kraju je poručio da su palestinskom narodu potrebni časni i iskreni politički stavovi koji proizlaze iz civilizirane ljudskosti.

- Naše dostojanstvo, sloboda, nezavisnost i povratak izbjeglica su važniji i veći od bilo čega drugog - zaključio je ambasador Namura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.