DOBRA SARADNJA

Ambasadorica Švedske Lagorlof: BiH zaslužuje da bude članica EU

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, primio je u posjetu ambasadoricu Švedske u BiH Nj.E. Helenu Lagorlof

Ministar Helez na početku sastanka poželio je dobrodošlicu ambasadorici Lagorlof. Ministarstvo odbrane

N. Č.

8.11.2023

Ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez 8. novembra 2023. godine u posjetu je primio ambasadoricu Švedske u BiH Nj.E. Helenu Lagorlof.

Evroatlanske integracije

Ministar Helez na početku sastanka poželio je dobrodošlicu ambasadorici Lagorlof. Naglasio je da je sretan zbog dobre saradnje u oblasti odbrane između dvije zemlje. Također, ambasadoricu je upoznao sa činjenicom da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH naporno rade na dostizanju potrebnih standarda i interoperabilnosti sa EU i NATO snagama, ali i na ispunjenju planova vezanih za evroatlantske integracije.

Ministar Helez se zahvalio na pomoći i podršci Švedske ukupnim reformskim procesima i brojnim projektima važnim za Bosnu i Hercegovinu u proteklom periodu.

- BiH nema alternativu kada su u pitanju euroatlantske integracije. Naši pripadnici u OS BiH imaju stalne edukacije sa predstavnicima NATO zemalja, nadamo se da ćemo u skorije vrijeme biti jedan od ozbiljnijih kandidata za NATO sastav. BiH zaslužuje da bude i članica EU, kada je u pitanju 14 prioriteta Evropske unije. Novi saziv Vijeća ministara BiH usvojio je nekoliko zakona i strategija. Mišljenja sam da bi predstavnici EU kada razgovaraju i odlučuju o našoj zemlji trebali da vode računa o tome da smo mi složena zemlja, koja ima složen Ustav - kazao je ministar Helez.

Značajni projekti

Također, ocijenio je izuzetno značajnom podršku projektima vojnog deminiranja koju Švedska pruža BiH, kao i proces rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Ambasadorica Švedske zahvalila se ministru Helezu na srdačnom prijemu. „Nastojat ćemo da i u budućem periodu gradimo dobre odnose između dvije zemlje. Ponosna sam na svoju zemlju da je jedna od članica EU koja najviše finansira razvojni dio BiH. Naš fokus je put BiH ka EU, smatramo da je vaša zemlja članica ove zajednice, ali na vama je da to ostvarite. Priznajemo sve napore koje ste u posljednje vrijeme uložili“, naglasila je ambasadorica. Kada je u pitanju NATO put „moram spomenuti da se Švedska nada da će ubrzo postati punopravna članica“, dodala je ambasadorica Lagerlof. Također kratko je pomenula trenutni problem sa dezinformacijama u Švedskoj.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o stanju u svijetu, sa posebnim naglaskom na dešavanja u Izraelu i Gazi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.