EKSKLUZIVNO

El-Oveit osumnjičen za likvidacije u Sarajevu i Štokholmu: Crvena potjernica za ubicom Abdelom!

Osim Osterdala, likvidirao i 19-godišnjeg Đovanija Farijasa u septembru ove godine, u Štokholmu

Abdel Majid el-Oviet: Bio u bijegu. N. Šaljić / Avaz

Miralem  Aščić

11.11.2023

Tužilaštvo i Uprava policije Kantona Sarajevo pokušavaju do kraja sklopiti mozaik šta je tačno prethodilo ubistvu Šveđanina Harisa Osterdala (Harris Österdahl) na Stupu prije dvije sedmice.

Krio se mjesec

Radi se o vođi narkobande iz Švedske koji se krio u Sarajevu skoro mjesec. Ubijen je s više hitaca iz automatske puške u 16.30 sati.

Za njegovu mafijašku likvidaciju Tužilaštvo sumnjiči Olivera Herberta Petera, koji je uhapšen na području Sokoca, te Libanca Abdela Majida el-Oveita (Oweit), koji ima švedski pasoš, i Šveđanina Konarda Tilusa (Tylus).

Svi se nalaze u pritvoru u KPZ-u Zenica i branili su se šutnjom. Motive ne otkrivaju ni advokatima.

Iako Tužilaštvo u prijedlogu ne navodi ko je direktni izvršilac ubistva Osterdala, tačnije ko je od trojice osumnjičenih pucao, prema nezvaničnim podacima „Avaza“, to bi mogao biti 19-godišnji El-Oveit, rođen u Malmeu. On je u prijedlogu naveden kao prvoosumnjičeni, dok su ostali saizvršioci.

Za njim je, kako saznajemo, prošle sedmice švedski Interpol raspisivao međunarodnu crvenu potjernicu i o tome obavijestio bh. policijske agencije. On je povezan s likvidacijama u Švedskoj i mogao bi biti izručen vlastima ove države.

El-Oveit je osumnjičen i za ubistvo 19-godišnjeg Đovanija Farijasa (Giovanni Farias) u septembru ove godine, u Štokholmu.

Obračun klanova

Kada je u pitanju istraga u Sarajevu, Tužilaštvo se, kako saznaje „Avaz“, poziva na operativne podatke iz Švedske u kojima se navodi da je riječ o obračunu članova narkokartela Foxtrota i da su motivi njihovi neraščišćeni odnosi.

Gdje su bili smješteni i dalje se ne zna kako su ubice došle u Sarajevo i gdje im je bilo sjedište. Čekaju se vještačenja DNK uzoraka nađenih na licu mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.