MOSTAR

Prekid štrajka medicinara u Hercegovini sljedeće sedmice?

Predstavnici sindikata održali sastanak s novom premijerkom i ministrom zdravstva

Sa sastanka u Vladi HNK: Bit će imenovan novi pregovarački tim. Avaz

Meliha Smajkic

15.11.2023

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu mogao bi biti okončan naredne sedmice. To su novinarima danas kazali predstavnici dva sindikata zdravstvenih radnika, Ivica Anić i Dalibor Vuković, a nakon što su, prvi put, održali sastanak s novom premijerkom HNK Marijom Buhač i ministrom zdravstva, rada i socijalne zaštite Milenkom Bevandom.

Novi pregovarački tim

Iako je gotovo sve bilo spremno za novi kolektivni ugovor, ipak, odlučeno je da će novi saziv Vlade HNK, na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici, imenovati novi pregovarački tim. U suštini, sindikalci smatraju da to neće bitno utjecati na finaliziranje pregovaračkog procesa.

- Premijerka je zatražila dodatno vrijeme kako bi se konkretnije upoznala sa stvarnim stanjem u zdravstvenim ustanovama, odnosno njihovim izračunima o tome koliko je stvarno sredstava potrebno da se ispoštuje kolektivni ugovor za zdravstvo. Iz tog razloga ponovo će biti upućen zahtjev zdravstvenim ustanovama da se izjasne u vezi s prijedlogom koji je na stolu - rekao je Vuković.

Anić je podvukao da će generalni štrajk u koji su stupili 2. novembra trajati sve do potpisivanja kolektivnog ugovora.

- Sastanak je bio konstruktivan, na dobrom smo putu i vjerujem da će iduće sedmice biti usklađeno sve što smo dogovorili -rekao je Anić.

Novi kolektivni ugovor

Nakon sastanka iz Vlade HNK nisu davali izjave, ali su se oglasili saopćenjem za javnost.

- Prenijeli smo danas kolegama iz sindikata kako smo poprilično približili stajališta i u skladu s onim što su mi saradnici iz resora zdravstva kazali, ne bismo trebali dugo čekati na potpisivanje novoga granskog kolektivnog ugovora. No, potrebni su nam jasni finansijski pokazatelji o tome što taj ugovor nosi u odnosu na opterećenje zdravstvenih ustanova i saglasnost svih sudionika zdravstvenog sistema koji su mjerodavni za isplate plaća zdravstvenim djelatnicima - navela je Buhač.

Medicinari u HNK su u štrajk stupili zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Njihova satnica je 2,30 KM i najniža je u FBiH. Novim kolektivnim ugovorom traže povećanje plaće za 30 posto u okviru dvogodišnjeg razdoblja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.