SARAJEVO

Bećirović i Zukorlić: Što prije aktivirati Generalni konzulat BiH u Novom Pazaru

Bećirović je konstatirao da već duže vrijeme insistira da što prije profunkcionira Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

Bećirović i Zukorlić. Fena

S. S.

24.11.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s potpredsjednikom Narodne Skupštine Republike Srbije Usameom Zukorlićem o regionalnoj saradnji i razvijanju dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Bećirović je iskazao dobrodošlicu potpredsjedniku Zukorliću, naglasivši da Bosna i Hercegovina želi nastaviti graditi dobre bilateralne odnose s Republikom Srbijom i to na temelju obostranog uvažavanja.

Bećirović je konstatirao da već duže vrijeme insistira da što prije profunkcionira Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. On je naglasio da je o tome govorio i na sjednicama Predsjedništva BiH, ukazujući na potrebu da Generalni konzulat BiH počne raditi u punom kapacitetu i u što kraćem roku.

Zukorlić je naglasio da je interes Bošnjaka Sandžaka i generalno bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji da se unaprijede bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Stoga je važno da dvije zemlje razvijaju projekte kulturne razmjene, privrednog povezivanja i unapređenja putnih komunikacija. Bošnjacima u Srbiji je od posebnog značaja realizacija projekta izgradnje saobraćajnice Sarajevo-Novi Pazar. Također, očekuju da će se institucionalnim povezivanjem značajno unaprijediti obrazovni proces u školama na bosanskom jeziku, te kulturna razmjena.

Sagovornici su se složili da pred Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom u procesu unapređenja bilateralnih odnosa stoji još mnogo otvorenih pitanja koja se zajednički moraju riješiti, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.