FEDERALNA MINISTRICA

Duraković: ZAVNOBiH je idealna forma, u EU možemo samo po njegovim principima

Na zasjedanju ZAVNOBiH-a bili predstavnici sva tri naroda i da su sve odluke donesene demokratski, napomenula je

Jasna Duraković. Avaz

N. H.

25.11.2023

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković istakla je da put u Evropsku uniju (EU) možemo samo ako budemo slijedili principe ZAVNOBiH-a. 

Ministrica je podsjetila na riječi Nijaza Durakovića, njenog oca, koji je u jednom od posljednjh intervjuja prije smrti poručio da ako želimo ići u EU, onda tamo možemo ići po principima ZAVNOBiH-a. 

- Svim političkim strukturama u BiH (bošnjačkim, hrvatskim i srpskim) mora biti jasno da ZAVNOBiH nije uperen ni protiv jednog naroda, ali i ostalih, već je ZAVNOBiH idealna forma. Idealna u kontekstu našeg zajedništva, suvereniteta, integriteta, jednakopravnosti svih naroda koji žive u BiH. Idealna forma koja je zasnovana na tekovini antifašističke borbe u kojoj su učestvovali svi narodi. Ne smijemo zaboraviti da su na zasjedanju ZAVNOBiH-a bili predstavnici sva tri naroda i da su sve odluke donesene demokratski - navela je ministrica u objavi.

Duraković je mišljenja da to nije neka nova bh. državnost, nego da je tada na zasjedanju udaren pečat na ono što je bila zemlja stotinama godina ranije. 

- Sramno i nedopustivo je da se zabranjuje proslava Dana državnosti u Banja Luci i u Mrkonjić Gradu. Takav čin je otvorena prijetnja za destrukciju države... Bosnu i Hercegovinu ne možete i ne smijete dijeliti, jer je sa svim svojim različitostima ona jedinstvena i naše najveće blago. BiH je cjelovita i međunarodno priznata država. U njoj nema mjesta za separatističke, secesionističke, neofašističke i nacionalističke pobude. Bosnu i Hercegovinu ne damo - naglasila je Duraković.

Naposljetku, svim građankama i građanima je čestitala Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.