PREDSJEDNIK RS

Dodik: Političari iz Sarajeva su nepismeni, slijepo podržavaju Ukrajinu

Dodik je rekao da Ruska Federacija nikada nije bila zemlja za potcjenjivanje

Milorad Dodik. Platforma X

H. J. I.

28.11.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da "specijalna vojna operacija" Ruske Federacije u Ukrajini za pažljive posmatrače nije bila nikakvo iznenađenje, te da je od početka bilo jasno da Rusija ne može da izgubi.

- Očigledno je bilo da su upozorenja koja su dolazila od ruske strane i njihovih geostrateških procjena i ocjena, pa i dogovor koji je uspostavljen u Minsku, apsoulutno pokazivali odgovoran odnos Rusije prema ovom pitanju. Međutim, arogantni predstavnici Zapada su sve to ignorisali i doveli se u poziciju da konfrontacija koja se ostvaruje u Ukrajini zbog njihove politike u suštini je njihov izazvani rat, odnosno oni su učesnici u tom sukobu - kazao je Dodik.

"Rusija nikada nije bila zemlja za podcjenjivanje"

Dodik je rekao da Ruska Federacija nikada nije bila zemlja za potcjenjivanje, te da je vlast u Republici Srpskoj od početka govorila da je njen stav u ovom konfliktu neutralan.

- Mi smo protiv bilo kakvog rata i naš stav je od početka jasan a to je da u tom konfliktu budemo neutralni. Mi nismo htjeli da prihvatamo ni sankcije koje je veliki dio zemalja uvodio Ruskoj Federaciji, nismo htjeli da pratimo političke igre Zapada i danas se očigledno da je Zapad potpuno pogrešno procijenio kretanje stvari - rekao je Dodik.

On je naglasio da su se političari iz Sarajeva pokazali politički nepismeni i strateški ne baš pametni, jer su od starta vojne operacije slijepo podržavali jednu stranu (Ukrajinu i Zapad) i na taj način samo "nanijeli štetu BiH posebno u budućnosti, koja je i onako već pod protektoratom".

- Također, Zapad je davao i ogromna sredstva navodno za podršku Ukrajini, a više su se koristila za korupciju u samoj Ukrajini, ali i u mnogim zapadnim zemljama što će se kasnije, vremenom još više utvrđivati. Sad je jasno da je to Ukrajina, ali sada se jasno čuju i mnogi glasovi koji potvrđuju da politika Zapada odnosno zemalja na čelu sa SAD bila potpuno pogrešna i loša za same te zemlje koje su podržale američki stav i miješale se u konflikt Ruske Federacije i Ukrajine - dodao je Dodik.

"Suluda i pogrešna politika"

On je kazao da je pogotovo veliki gubitnik EU koja i dalje nastavlja da bespogovorno sluša naloge koji dolaze preko okeana u nastojanju da se održi kakva takva pažnja prema Ukrajini, što je apsurdno, a pokazat će se i suluda i pogrešna politika.

Predsjednik RS je naglasio da je najviše izgubio narod Ukrajini koji je olako žrtvovan od Zapada bez obzira na njegovu primamljivu priču o velikom novcu koji su navodno dobili, a, u suštini, ukrajinski režim se najviše zaduživao za budućnost.

- Kolateral koji će Ukrajina i njeno stanovništvo doživjeti zaista je ogromno i biblijskih razmjera. Kad sve ovo stane, kada se prekine rat i kada se podvuče crta, Ukrajina će biti nesumnjivo jedna od najzaduženijih zemalja svijeta i zbog kredita, do kojih je sama sebe dovela, odnosno režim Volodimira Zelenskog, upast će u ono što se zove spirala savremenog ropstva - rekao je Dodik.

On je ponovio da se politika neutralnosti, koju je zagovarala Republika Srpska, pokazala ispravnom iako je zbog tog stava morala da prođe mnogo neugodnosti, pritisaka, sankcija, prijetnji i mnogo čega drugog.

- Arogancija onih koji uvode sankcije najbolje govore koliko ne žele da prihvate grešku. Danas je jasno da Amerika odustaje od podrške Ukrajini i njihovom režimu, predvođenim Zelenskim, i da očekuje da taj gubitak njihove podrške obezbijedi Evropa koja je već podobro sama od sebe devastirana. EU iduće godine čekaju izbori, a očigledan je rast onih koji su protiv politike podaništva EU i njihovi izborni rezultati su sve veći i jači. Tako da ostaje pitanje kako će se ponašati EU u sljedećem periodu, a pogotovo nakon izbora - istakao je Dodik.

Rana upozorenja

On je podsjetio da su se rana upozorenja da Rusija ne može da izgubi u ovoj vojnoj operaciji smatrala jeresom, a svi koji su zastupali taj stav osuđivani su i napadani od strane zapadnih moćnika.

Sada je jasno da je baš tako i da je vidljivo da Rusija i pored činjenice da su joj uvedene sankcije nije poklela, naglasio je Dodik, već ima rast svoje ekonomije i sve stabilniju valutu za razliku od onoga što gledamo na Zapadu, a to je povećana inflacija i devastacija privrednog sistema.

- Zato bi vjerovatno trebalo da se odustane od sankcija i da se pokušaju uvažiti svi prigovori koje je ruska strana imala prema Zapadu i prije početka ove vojne oparacije. Smatram da za to nema dovoljno pameti na Zapadu i pesimista sam za brzi završetak ove operacije. Prvobitni ciljevi koji su potpisani u Minskom sporazumu bili su veoma jasni, ali oni nisu ostvareni i očigledno je da Rusija nema nijednog razloga da vjeruje neodgovornim pregovaračima ili posrednicima sa Zapada o bilo kakvim mirovnim sporazumima koji će neminovno doći jednog dana, vjerujem onda kada Rusija ostvari sve svoje ciljeve. Amerika i druge zemlje Zapada sebe su isključile kao moguće posrednike u pregovorima jer su oni učesnici u ratu na štetu suvereniteta Ukrajine, a najveću štetu nažalost ukrajinskog naroda i činjenice da je ogroman broj njih stradao i izgubio živote - ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.