NALAZE SE U SIPA-I

Pali su Osmica i Debevec, ko je sljedeći?

Navedena lica sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana s drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH

Osman Mehmedagić Osmica i Ranko Debevec. Avaz

Miralem  Aščić

18.12.2023

U Sarajevu su danas po naredbi Tužilaštva BiH uhapšeni Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i nekadašnji direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić Osmica, osoba s američke crne liste. 

Kako je portal "Avaza" ranije objavio, oni se nalaze u prostorijama SIPA-e na ispitivanju. 

Osmicini pijuni

- Po naredbi postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, u popodnevnim satima, lišili su slobode Debevec Ranka, predsjednika Suda BiH i Mehmedagić Osmana, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA BiH. Navedena lica sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana s drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH. U interesu predmeta u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija - naveli su danas iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Osmica je imao svoje pijune u svakoj policijskoj agenciji i Tužilaštvu. Neki su otvoreno, a što su potvrdili i svjedoci radili po njegovim uputama. Poput Nermina Šehovića i Ibre Bešlije iz FUP-a. Također, pitanje je ko su Osmicine sudije i tužioci u Kantonu Sarajevo ali u državnom pravosuđu.

Pitanje je i kakva je uloga smijenjenog šefa krim. odjela SIPA-e Vahidina Šahinpašića.

Crna lista SAD

Podsjećamo, Mehmedagić je završio na crnoj listi SAD na kojoj se nalazi i suspendirana državna tužiteljica Diana Kajmaković.

- U skladu sa članom 7031(c), State Department javno sankcioniše Kajmaković zbog njenog učešća u značajnoj korupciji. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprječavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića. Ranije je Kajmaković sankcionisalo Ministarstvo trezora na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033 zbog odgovornosti ili saučesništva u korupciji ili podrivanja demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu - naveo je OFAC u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.