BURNA GODINA

Pred našom zemljom u 2024. stoje brojne obaveze i izazovi: BiH čeka evropski put, lokalni izbori, sudski procesi i nastavak Dodikovih udara

Krupni sudski procesi bit će u fokusu bh. društva, a malo je vjerovatno da će sve stati na Osmici i Debevcu

BiH u 2024.: O fokusu evropski put. Facebook

Danijal Hadzovic

4.1.2024

Burni politički događaji obilježili su 2023. godinu. U istom, možda nešto smanjenijem ritmu vrlo izvjesno će se nastaviti i u 2024. godini, a pred Vladom FBiH i Vijeće ministara BiH stajat će brojne obaveze i izazovi u pogledu provođenja reformi i ispunjenju evropskih uslova.

Kao što je poznata, Evropska unija nije započela pregovore s našom zemljom oko pristupa.

Ključna reforma

Već u martu Evropska komisija će izvijestiti o napretku BiH, no s obzirom da je već ranije naglašeno da će pregovori biti otvoreni kada postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, a da BiH ogromnu većinu uslova koje je preuzela nije ispunile, teško je očekivati da će se desiti neko čudo.

Kada je u pitanju Vlada Federacija, ključna reforma koja se očekuje je povećanje minimalne plaće na 1.000 KM, koju bi pratilo smanjenje doprinosa na 28 posto. Iako je bila najavljivana još prošle godine, prolongirana je za ovu. Također, tu je i najavljivano uvođenje neradne nedjelje, nastavak brojnih infrastrukturnih projekata, u prvom redu nastavka izgradnje Koridora 5C te dovođenje u red stanja u državnim kompanijama, u kojima Vlada FBiH tvrdi da je naišla dokaze o kriminalu teškom desetine miliona KM, s najvećim razmjerama u Elektroprivredi BiH.

Milorad Dodik i u ovoj godini će vjerovatno nastaviti sa svojim destruktivnim politikama. Njegova glavna meta i dalje ostaje Ustavni sud za koji traže da se iz njega izbace strane sudije, a od početka ove godine Sud je na njegov pritisak ostao bez srpskih sudija. Dodika očekuje i nastavak sudskog procesa na Sudu BiH zbog neispunjavanja odluka visokog predestavnika. Također, svojim politikama je najbliže saradnike doveo na američku crnu listu, a RS u svojevrsnu međunarodnu i ekonomsku situaciju, te je izvjesno da će se ovakve politike dodatno negativno odraziti na stanje u ovom entitetu, no pitanje je da li će ga i politički oslabiti.

Krupne ribe

U oktobru 2024. godine očekuju nas i lokalni izbori. Oni će svakako predstavljati dobar test za glasačko raspoloženje u Bosni i Hercegovini koje će odgovoriti da li su građani zadovoljni radom trojke ili se SDA može nadati povratkom na vlast, postoji u hrvatskom glasačkom tijelu alternativa za Dragana Čovića, kao i ima li opozicije u RS ikakve mogućnosti protiv Milorada Dodika.

Krupni sudski procesi i ove godine će biti u fokusu bh. društva, u prvom redu slučaj protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, kao i slučajevi vezan u Sky aplikacije. No, malo je vjerovatno da će sve stati na Osmice i Debevcu, tj. da na red neće doći i neke druge krupne ribe.

Ekonomska predviđanja

U ovoj nas godini, procjena je Svjetske banke, očekuje daljnje usporavanje rasta realnog proizvoda na 2,2 posto vođenog sporijom privatnom potrošnjom i sporijim izvozom. Ako se ta procjena usporedi s ostvarenim rastom u prethodnim godinama, vidljivo je o kakvom se izazovu za domaću ekonomiju radi. Istvoremeno, očekuje se dalje stabiliziranje inflacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.