INFLACIJA

Evropska centralna banka najavila moguće smanjenje kamatnih stopa

Od jula 2022. do oktobra 2023. ECB je podigao kamatne stope za 4,5 postotnih bodova, kako bi zakočenom potrošnjom obuzdao inflaciju

Prošli septembar ECB je podigao kamatne stope dijelom i kako bi eurozonu "osigurao" od povratka inflacije. Facebook

H. J. I.

15.1.2024

Evropska centralna banka (ECB) dobit će do juna ključne podatke za odluku o prvom u mogućem nizu smanjenja kamatnih stopa u eurozoni, rekao je glavni ekonomist ECB-a Filip Jeln (Philip Lane) u intervjuu za italijanske novine.

Od jula 2022. do oktobra 2023. ECB je podigao kamatne stope za 4,5 postotnih bodova, kako bi zakočenom potrošnjom obuzdao inflaciju. U oktobru i decembru prošle godine zadržali su kamatne stope na važećem nivou, ocijenivši da se inflacija kroz duže razdoblje spušta prema ciljanih dva posto.

Slabi pokazatelji

Prošle sedmice predsjednik ECB-a Luis de Guindos izjavio je da je eurozona u posljednjem tromjesečju 2023. možda stupila u recesiju i da su izgledi za rast i dalje slabi.

- Slabi pokazatelji upućuju na pad ekonomske aktivnosti i u decembru, potvrđujući mogućnost tehničke recesije u drugoj polovini 2023. i slabe kratkoročne izglede - rekao je de Guindos prije sedam dana u Madridu.

Glavni ekonomist ECB-a Lejn otvoreno je pak u intervjuu za italijanski dnevnik "Corriere della Sera", objavljen u subotu, spomenuo mogućnost višekratnog spuštanja kamatnih stopa.

Naglasio je ipak da će ključni podaci o plaćama biti u potpunosti dostupni tek uoči sjednice ECB-a zakazane 6. juna.

Opasnost od prebrzog spuštanja kamatnih stopa

- Dobit ćemo te važne podatke do naše sjednice u junu - rekao je irski ekonomist za italijanski dnevnik. 

- No, naglasio bih da ćemo pratiti i druge podatke, iz sedmice u sedmicu - dodao je Lejn.

Prošli septembar ECB je podigao kamatne stope dijelom i kako bi eurozonu "osigurao" od povratka inflacije, istaknuo je Lejn, i to će uzeti u obzir kada dođe vrijeme za ublažavanje monetarne politike.

Upozorio je istovremeno da bi prebrzo spuštanje kamatnih stopa moglo pokrenuti novi val inflacije i prisiliti ECB da podigne još i više.

- Lažno svjetlo na kraju tunela, previše naglo prilagođavanje (monetarne politike) može nam se obiti o glavu - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.