REAKCIJE

Adnan Ćerimagić za "Avaz": Dobrodošla odluka Vlade UK, proslave 9. januara dio su šireg udara na BiH

Obilježavanje 9. januara, kao praznika bh. entiteta RS, Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim, rekao je Ćerimagić

Ćerimagić: Dobrodošla odluka Vlade UK. Dejan Rakita za "Avaz" / Facebook

Alen Bajramovic

15.1.2024

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sankcionirala je marketinšku agenciju “Mania” zbog njenog učešća u organizaciji i promociji obilježavanja neustavnog dana RS. Na taj način je, kako je pojasnio ambasador Džulijan Rajli (Julian Reilly) ona podrivala vladavinu zakona, te promovirala podjele i strah.

- Obilježavanje 9. januara, kao praznika bh. entiteta RS, Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim. Činjenica da su se institucije RS i ove godine odlučile da organizuju proslave 9. januara dio su šireg udara vladajuće koalicije iz ovog entiteta na ustavni i institucionalni okvir države BiH – kaže za “Avaz” Adnan Ćerimagić, viši analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) iz Berlina.

Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcioniranje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas, uz poruku da posljedice moraju snositi političari ili kompanije koji podrivaju mir, osiguran Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- U tom smislu, dobrodošao je svaki pokušaj, kako bh. institucija, tako i međunarodnih partnera BiH, da kazne antiustavno djelovanje, odnosno da stvore situaciju u kojoj će svi koji razmišljaju da budu uključeni ili podrže održavanje ove proslave, ili provođenje drugih aktivnosti usmjerenih protiv Ustava BiH, ubuduće razmisliti dva puta i odustati od podrške i učešća u antiustavnom djelovanju – ističe Ćerimagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.