ŠEST ZAKLJUČAKA

Predsjedništvo NiP: Nismo postigli finalni dogovor sa SNSD-om i HDZ-om

Kako je saopćeno, razmatrali su aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini

Predsjedništvo Naroda i pravde. NiP

D. H.

21.1.2024

Članovi Predsjedništva stranke Narod i pravda, čiji je lider ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, održali su danas, 21. januara, sjednicu u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

Kako je saopćeno, razmatrali su aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini kao i pitanja bitna za aktuelno i buduće djelovanje Naroda i Pravde.

Podržava dogovore

1. Predsjedništvo Naroda i Pravde podržava preliminarne dogovore o zajedničkim kandidatima Koalicije Trojka na Lokalnim izborima 2024. godine, uz ostavljanje mogućnosti za širenje koalicije gdje i kada se procijeni da postoje partneri sa kojima se može postići saglasnost oko principa i programa na kojima se zasniva Trojka.

2. Pozdravljamo uspjeh članova Predsjedništva Naroda i Pravde, advokata Harisa Kaniže i predsjednika NiP Bijeljina (Janja) Seada Trnovca, u procesu otklanjanja diskriminacije nad učenicima koji bosanski jezik izučavaju u školama u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, ali i svim građanima u RS-u koji govore bosanskim jezikom.

3. Podržavamo pregovaračke napore lidera Trojke da se dođe do minimuma saglasnosti i usvajanja novog seta evropskih zakona na državnom nivou s ciljem otvaranja pregovora s EU, štiteći interese BiH i ne podliježući pritiscima i eventualnim ucjenama koje bi na bilo koji način išle na štetu države.

"Negiramo insinuacije"

4. Istovremeno, negiramo insinuacije i optužbe političkih oponenata da se postigao bilo kakav finalni dogovor s SNSD-om i HDZ-om, a posebno one optužbe za navodne "dogovore" koje bi na bilo koji način naštetile učešću u vlasti povratnika u RS-u, transparentnosti i demokratičnosti izbornog procesa, zatim strukturi i funkcioniranju Ustavnog suda BiH, funkcioniranju javnih emitera, produbljenju etničke diskriminacije u izbornom procesu, kao i druge slične optužbe.

5. Pozdravljamo širenje klubova Naroda i Pravde u općinskim vijećima Stari Grad, Novo Sarajevo, Kalesija i Tešanj, kroz pristupanje vijećnika koji su spremni politički djelovati na principima Naroda i Pravde.

6. Predsjedništvo Naroda i Pravde razmatralo je informaciju Općinske organizacije NiP Gornji Vakuf-Uskoplje o kriminalu u općinskoj administraciji Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, te pozivamo sve nadležne institucije da ispitaju situaciju u Općini, a članovi NiP Gornji Vakuf stoje na raspolaganju za sve informacije kojima raspolažu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.