PROFESOR

Elmir Sadiković o evropskom putu za "Avaz": Bez dogovora možemo doći u najveću poslijeratnu krizu

Bez usvajanja zakona neće se ponoviti 2022. godina kada smo dobili kandidatski status, rekao je

Elmir Sadiković. Avaz

Alen Bajramovic

17.2.2024

Zvaničnim otvaranjem pregovora sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), Bosna i Hercegovina je napravila važan ali nedovoljan korak ka početku pregovora o članstvu u EU. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jučer je usvojio zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ali je za pozitivnu odluku u martu neophodno i usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa i zakona o sudovima BiH.

- Stvari su kristalno jasne. Tri zakona su uslov za pozitivnu ocjenu Evropskog vijeća o otvaranju pregovora i to je jasno i jedinstveno stajalište EU. Bez usvajanja tih zakona neće se ponoviti 2022. godina kada smo dobili kandidatski status – kaže prof. dr. Elmir Sadiković, šef Odsjeka za politologiju Fakulteta političkih nauka UNSA.

Tri radne grupe

Pokušaji usaglašavanja ovih zakonskih propisa, kroz tri formirane radne grupe, traju i na isteku rokova, praćeni izostankom jasnog opredjeljenja za evropski put BiH i nametanjem vlastitih prioriteta pojedinih stranaka u vlasti.

- Radi se o zakonima koji su vrijednosno neutralni u identitetskom smislu i ne postoji nikakvo razumno opravdanje da SNSD i HDZ te zakone ne podrže. Naprotiv, njihovo neusvajanje će izvjesno imati negativne direktne i indirektne posljedice po sve građane BiH. U tom slučaju će se zapravo samo potvrditi ono što je već poznato. Da je primarni cilj HDZ-a izborni zakon koji bi trasirao put ka trodjelnoj etničkoj federalizaciji BiH, a da je Milorad Dodik političar koji dosljedno provodi rusku agendu, čiji je cilj udaljavanje BiH od evropskih integracija. Potencijalno možemo doći u najveću poslijeratnu političku i sigunosnu krizu – ističe profesor Sadiković.

Dinamika pregovora

U slučaju da se dogovor postigne u “produžecima”, sadržaj i dinamika pregovora o pojedinim poglavljima bit će naknadno definiran, ali ako dogovor izostane Sadiković očekuje da EU redefinira svoju strategiju proširenja prema BiH. To bi značilo zadržavanje u čekaonici i to na duže vrijeme.

- Apsolutno. Dvije politike koje imaju moć donošenja potrebnih odluka su u temeljnim obilježjima sve ono što EU nije i što bi BiH, kao država, trebala biti kao ravnopravna članica EU. Dugo ćemo čekati punopravno članstvo. Bez obzira na to, EU je jedini racionalan i razuman izbor – ističe prof. dr. Elmir Sadiković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.