FEDERALNI PARLAMENTARAC

Čamdžić: Optimista sam i mislim da će 21. marta mnoge stvari biti jasnije

Treba istaći da ova vlast, koja je cijelo vrijeme trpjela mnoge kritike od bh. javnosti zbog pravljenja kompromisa jeste napravila određene pomake

Mirsad Čamdžić. BHRT

S. S.

5.3.2024

Mislim da Bosna i Hercegovina nikada nije bila bliža otvaranju pregovora sa Evropskom unijom, nego što je to u ovom trenutku. Vidimo posvećenost najvažnijih evropskih zemalja tom činu, da nas jednostavno ubace u taj voz koji se zove Evropska unija, rekao je za BHT1 uživo Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta.

Govoreći o aktuelnim nastojanjima bh. vlasti da ispune uslove koje je EU pred njih ostavila, kako bi dala zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu, Čamdžić je kazao kako se u posljednje vrijeme pravi mnogo kombinacija o tome da li se, u prvom redu, radi o izrazu geopolitičkih prilika.

Kritike javnosti

- Treba istaći da ova vlast, koja je cijelo vrijeme trpjela mnoge kritike od bosanskohercegovačke javnosti zbog pravljenja kompromisa, ovdje konkretno mislim na Trojku, jeste napravila određene pomake i jeste pokazala da favoriziranje takvih vrsta politika, za razliku od onih ušančenih rovova i pravljenja konfrontacija na bh. političkoj sceni, ipak bude prepoznato od naših međunarodnih partnera. Optimista jesam i mislim da će 21. marta mnoge stvari biti jasnije - smatra Čamdžić, podsjećajući da ulazak u EU otvara nove perspektive i donosi stabilnost našoj državi.

Odgovarajući na pitanje da li će, prema njegovom mišljenju, visoki predstavnik Kristijan Šmit donijeti tehničke izmjene Izbornog zakona, Čamdžić napominje da je to u ovom trenutku teško predvidjeti.

- On se nalazi, mogu reći, u jednoj prilično nezahvalnoj situaciji. Poznato je da Čović traži sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona, a posebni su problemi s Miloradom Dodikom koji će izborni proces u slučaju nametanja ovog zakona, tako je bar najavljivao, prebaciti na RS - podsjeća Čamdžić ističući da je i sama implementacija zakona, u slučaju nametanja, nezahvalna.

- Vjerovatno u OHR-u razmišljaju i o tome, odnosno, vjerovatno bi uslijedila i blokada institucija od strane Milorada Dodika i SNSD-a. U tom slučaju, to bi izazvalo novi problem i bez sigurnosnog alata, kako bi riješio i sankcionisao taj problem, Šmit mora dobro da razmotri kompletnu situaciju i mislim da se i o tome vodi računa - smatra Čamdžić.

Osvrćući se na jučer prekinutu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Čamdžić je kazao kako vrlo brzo očekuje njen nastavak, možda već i iduće sedmice.

Zakon o unutrašnjoj trgovini i neradnoj nedjelji

Kada se radi o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini i neradnoj nedjelji, koji se nalazi u proceduri, on smatra da se radi o zakonskom rješenju koje ima i socijalni karakter.

- Mislim da je puno ženske populacije koja radi u velikim centrima, u trgovinama, sa oduševljenjem prihvatilo ovo. Ja sam anketirao, onako kupujući po marketima, i pitao da li se radujete tom zakonu? Sve su mi rekle: 'Amin. Jedva čekamo'. Mislim da je to i jedna socijalna mjera. Naime, nedjelja je dan kada bi majke mogle biti sa svojom djecom i svojom porodicom. Ne možeš sve kupiti novcem - mišljenja je Čamdžić, koji smatra da je predloženi nacrt naišao na dobar odjek i kod poslodavaca.

Čamdžić je kazao kako dosadašnji rad vladajuće koalicije ne bi ocijenio "baš odličnom" ocjenom, ali je napomenuo da se radi o "jednoj složenoj koaliciji kojom je teško menadžerisati".

- Nema još godina dana kako je ova Vlada i mislim da se neki pomaci vide - rekao je, između ostalog, za BHRT zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Čamdžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.