RAZGOVOR

Predsjednik HSP-a BiH Nikola Raguž za "Avaz": Hrvati moraju birati svog legitimnog predstavnika

Ako bošnjački narod voli BiH, onda treba prestati s eksperimentima kao što je Željko Komšić

Raguž: Pisao Kristijanu Šmitu. Facebook

Alen Bajramovic

20.3.2024

Hrvatska stranka prava (HSP) BiH je prije nekoliko dana zatražila od visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da, uz izmjene Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa, nametne i odluku o indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH.

Stalno u grču

Bez rješavanja ovog pitanja BiH će stalno biti u grču, smatra predsjednik HSP-a Nikola Raguž.

- Ako želimo da BiH bude zemlja tri jednakopravna naroda, onda se mora omogućiti Hrvatima da biraju svog legitimnog predstavnika. Ako bošnjački narod voli BiH, onda treba prestati s eksperimentima kao što je Željko Komšić. Oni na ovaj način ne čine štetu samo hrvatskom narodu već čine štetu svojoj djeci. BiH se konačno mora početi baviti ekonomijom i razvojem, a ne Komšićem - kaže Raguž za "Avaz“.

Protiv nametanja

On dodaje da je HSP protiv bilo kakvih nametanja, ali u situaciji „zakovanih“ pozicija jedino Šmit može donijeti odluku da se članovi Predsjedništva BiH biraju u Parlamentu. Svjesni su da je i za takvu izmjenu potrebna promjena Ustava BiH.

- Izmjene Ustava danas su nemoguće. Visoki predstavnik je tumač Ustava i osoba koja ga štiti, ali i osoba s bonskim ovlastima koje trebaju čuvati BiH i učiniti je stabilnom i funkcionalnom. Na sastanku Vijeća za provedbu mira u Bonu 1997. godine visokom predstavniku su pojačane ovlasti, tako da ih sada, doslovno, određuje on sam - ističe Raguž.

Prioritet članstvo BiH u NATO-u

Dan dana prije sjednice Evropskog vijeća, na kojoj će biti donesena odluka o početku pregovora BiH o članstvu u EU, Raguž smatra da takvu odluku nismo zaslužili, ali pozdravlja preporuku Evropske komisije.

- Mislim da će to dati nadu narodu u BiH u neko bolje sutra, iako je nama u HSP-u BiH ipak prioritet članstvo BiH u NATO savezu. To nam jamči mir i stabilnost. Džaba nam evropski fondovi ako se ovdje zvecka oružjem - dodaje Raguž.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.