STIGAO U BRISEL

Konaković za "Avaz": Ako dobijemo, to je najzelenije svjetlo koje može biti, Milanovićeve izjave više govore o njemu

Insistira se i dalje na prioritetima, nema novih uslova što je jako važno, rekao je

Elmedin Konaković. Avaz

Nerma Ajnadžić

21.3.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nedavno je stigao u Brisel gdje trenutno zasjeda Evropsko vijeće koje odlučuje o tome hoće li otvoriti pristupne pregovore s našom zemljom.

S ekipom „Avaza“ sastao se ispred zgrade Evropske komisije te prokomentirao današnje izjave šefova EU država, odgovorio na to očekuje li zeleno svjetlo te šta ako ga ne dobijemo.

Prisutna skepsa

- Pratili smo svaku od pojedinačnih izjava. Možemo reći da s optimizmom očekujemo odluku o otvaranju pregovora BiH sa EU. Naravno, ono što je bilo skepse, vidimo da je još prisutna. I mogu reći da je ona realna, ništa pretjerano. Insistira se i dalje na prioritetima, nema novih uslova što je jako važno. Samo će se tu više govoriti o dinamici nastavka naših reformi koje su očigledno bile dovoljno dobre da očekujemo zeleno svjetlo. Ali prije određivanja pregovaračkog okvira. Sigurno je da ćemo prezicirati, s malo više detalja naredne korake, što bi nas u svakom slučaju očekivalo. Zeleno svjetlo danas ako bude - ono je zeleno, najzelenije koje može biti – poručio je Konaković za „Avaz“.

Dodao je da je čuo i Plenkovićevu izjavu, kao i premijera Luksemburga te skepsu estonske premijerke.

- Mi ne tražimo kratice, samo tražimo mali vjetar u leđa da se valoizira dosadašnji uspjeh. Bila bi šteta kada ne bi dobili zeleno svjetlo, i za EU i za BiH dugoročno, jer bi ubili taj momentum koji imamo s obje strane. Neću da razmišljam o tom crnom scenariju – istakao je Konaković.

Milanović je populista

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je danas rekao da će pregovori o ulasku BiH u EU „trajati duže nego što je bila pod Turcima“.

- Milanović je jedan od populista s ovih prostora čija izjava svaka uglavnom izaziva pažnju i reakcije. A ja sam jedan od onih političara koji na takve izjave koje traže pažnju ne regujem. O njemu to više govori nego o bilo kome drugom. Mi imamo svoj vrlo jasno zacrtani put. Bilo je milanovića puno koji su bili skeptici da se ova stvar za BiH uopšte može desiti. Bilo je, naravno, teško za očekivati nakon decenije procesa koji su zapekli, koji se ne mogu pomjeriti, da se nešto desi. Mi smo u tome uspjeli. Ako se upravo to desi, da mi dobijemo potvrdu da dijalog i kompromis donose rezultat što bi trebala biiti najveća vrijednost ove odluke, onda ćemo lakše otvarati svaku narednu temu. Siguran sam da 2030. godina nije nerealan cilj – jasno je poručio Konaković.

Pogledajte sve što je Konaković rekao za „Avaz“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.