PREKALJENI VETERAN

NATO štab u BiH dobiva novog komandanta

On će tu dužnost preuzeti od Pamele Mekgaha

Metju Valas. Special Forces Association

N. H.

7.5.2024

U Sarajevu će biti održana ceremonija primopredaje komandne dužnosti NATO štaba, a na tu poziciju dolazi Metju A Valas (Matthew). Ceremonija će se održati u petak, 10. maja. 

On će tu dužnost preuzeti od Pamele Mekgaha (McGaha). 

Valas je bio komandant  zračno-desante specijalne jedinice američke vojske, jedne od dvije grupe američke Nacionalne garde osposobljene osposobljene, uz ostalo, za nekonvencionalno ratovanje, direktne akcije, djelovanje u inozemstvu, protivpobunjeništvo, specijalno izviđanje, protivterorizam, informacijske operacije, protivproliferacija oružja za masovno uništenje, kao i za pomoć sigurnosnim snagama. 

Znanje je sticao na Ratnom koledžu američkih kopnenih snaga, odnosno vojnim naukama univerziteta "Hofstra" u Njujorku, a diplomirao je na polju pješaštva i artiljerije. 

Više od dvije godine je bio raspoređen kao zamjenik komandanta za specijalne jedinice u Bahreinu, a 27 mjeseci je djeolovao kao komandant 1. brigade u 20. zračnodesantnoj jedinici američke vojske, kao podrška operaciji "Nova zora" u Iraku. 

Radio je i kao komandant jedinice u Afganistanu, te protiv američkih država i organizacija u svijetu, a nakon terorističkih napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine. 

Obavljao je i dužnosti u američkoj Nacionalnoj gardi i pri Ministrastvu odbrane SAD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.