GENERALNA SKUPŠTINA UN-A

"Avaz" saznaje: 23. maja rasprava o Rezoluciji o Srebrenici

Važno je napomenuti da je niz zemalja najavio da će glasati za rezoluciju iako neće biti kosponzori, a među njima je i Crna Gora

Generalna skupština UN-a. Platforma X

Alen Bajramovic

15.5.2024

Sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će biti razmatrana Rezolucija o genocidu u Srebrenici zakazana je za 23. maj, saznaje portal "Avaza".

Podsjećamo, prvobitno je bilo planirano da se glasa krajem aprila, ali se dalo dodatno vrijeme za eventualne korekcije u tekstu i postizanje šireg konsenzusa za podršku ovom dokumentu, a 2. maja finalni prijedlog je upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a.

Njemačka i Ruanda su predložile ovu rezoluciju, a kompletna lista kosponzora izgleda ovako: Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Turska, Kanada, Švedska, Danska, Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Hrvatska, Estonija, Finska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija i Vanuatu.

Također, važno je napomenuti da je niz zemalja najavio da će glasati za rezoluciju iako neće biti kosponzori, a među njima je i Crna Gora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.