SASTANCI

Galić - Cojocaru: Rumunija će nastaviti podržavati BiH na putu ka EU i NATO-u

Galić je, također, pohvalio saradnju sa rumunskim vojnim atašeom u BiH brigadirom Ciobanom

Sa sastanka. Fena

FENA

15.5.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić, sa saradnicima, sastao se sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Rumunije Simonom Cojocaru, s kojim je razgovarao o odnosima dvije zemlje. Iskazana je potreba za daljnjom i intenzivnijom bilateralnom, kao i regionalnom saradnjom u oblasti odbrane, saradnji u oblasti obuke, kurseva i brojnim projektima od regionalnog značaja.

Sastanku je prisustvovao i rumunski načelnik Štaba EUFOR-a brigadni general Ovidiu Lungu i vojni ataše Rumunije brigadir Robertino-Cristian Ciobanu.

Zamjenik ministra Galić posebno je istaknuo značajnu ulogu Rumunije, koja već niz godina doprinosi misiji Evropske unije „Althea“ u Bosni i Hercegovini.

Posebno je pohvalio saradnju sa brigadnim generalom Lunguom, koji odlazi sa dužnosti načelnika štaba EUFOR-a, te mu poželio uspjeh u budućoj karijeri. General Lungu zahvalio je zamjeniku ministra Galiću na svim aktivnostima koje su kroz uspješnu uzajamnu saradnju realizirane, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Galić je, također, pohvalio saradnju sa rumunskim vojnim atašeom u BiH brigadirom Ciobanom, doajenom vojno-diplomatskog kora u BiH, koji ima značajnu ulogu u BiH i doprinosi razvoju odbrambene saradnje dvije zemlje.

Naglašavajući značaj regionalne saradnje, ukazao je na značaj puta Bosne i Hercegovine ka evropskoj i euroatlantskoj zajednici.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Rumunije Simona Cojocaru obećala je punu podršku realizaciji zacrtanih ciljeva i još intenzivniju saradnju s institucijama odbrane BiH, ali i u drugim oblastima značajnim za napredak BiH. Ocijenila je pozitivnim potpisivanje Sporazuma o odbrambenoj saradnji između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Rumunije čije se potpisivanje očekuje u junu ove godine od strane ministara odbrane dvije zemlje.

Ukazala je i na moguća područja proširenja saradnje na polju vojnog-tehničkog istraživanja i razvoja i vojnih univerziteta. Također je pohvalila doprinos pripadnika Oružanih snaga BiH u Misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici.

Najavila je da će rumunska vlada putem NATO-ovog paketa pomoći za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) pružiti podršku Oružanim snagama BiH.

Dodala je da će Rumunija nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, te izrazila očekivanja da će se saradnja dvije zemlje nastaviti razvijati i kroz razne projekte i regionalne inicijative poput SEDM-a, SEEBRIG-a, Ugovora "Otvoreno nebo".

- Važna nam je diplomatska i politička podrška vaše zemlje - poručio je zamjenik ministra Galić, te je zahvalio za nesebičnu podršku na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u, kao i na podršci u izgradnji odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Ukazao je i na aktivnosti deminerskih jedinica Oružanih snaga BiH koje su, pored učešća u međunarodnim operacijama podrške miru u svijetu, poput Afganistana, spremne zajedno sa snagama NATO-a učestvovati i u operacijama deminiranja u svijetu. U pogledu sigurnosne situacije u svijetu i ratnih sukoba između Rusije i Ukrajine, Izraela i Hamasa, zamjenik ministra Galić je istaknuo da jedini put BiH treba biti pod kišobranom Evropske unije i NATO-a - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.