SUĐENJU ZA ZLOČINE

Babić i Maletić: Izveo dvojicu zatočenika iz Pribinića

Našao sam starijeg Amira, a njegov brat je ležao… Nije mogao ustati, isprebijan - prisjetio se Trivunović

Na suđenju za zločine u Tesliću. BIRN BiH

El. T. / BIRN

15.5.2024

Na suđenju za zločine u Tesliću, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je iz zatvora u Pribiniću izveo dvojicu zatočenika, od kojih je jedan bio isprebijan.

Zdravko Trivunović kazao je da je u ratu bio u Vojnoj policiji, a ranije i odbornik. Ispričao je da je u julu 1992. intervenisao zbog dvojice zatvorenika u Pribiniću, piše detektor.ba.

Teslićka brigada

- Zamolila me Avdić Zelina, majka dva sina - kazao je svjedok.

On je rekao da je prvo otišao kod komandanta Teslićke brigade, Dejana Bilanovića, koji mu je dao odobrenje da ode u zatvor. Javio se čuvaru i ušao.

- Našao sam starijeg Amira, a njegov brat je ležao… Nije mogao ustati, isprebijan - prisjetio se Trivunović.

Rekao je da je povrijeđenog, koji se zvao Nermin, odveo u Dom zdravlja, a drugog u Civilnu zaštitu, kako ga ne bi ponovo odvodili.

Dodao je da mu je njihova majka davala novac, ali ga nije uzeo.

Na pitanja Odbrane, Trivunović je pojasnio da prilikom ulaska u zatvor nije imao nikakav papir i niko ga nije zaustavljao kada je izveo braću.

Svjedočio 

On je svjedočio na suđenju Draganu Babiću i Milivoju Maletiću, koji su optuženi za ubistva i nečovječna postupanja nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću. Babić je optužen u svojstvu upravnika za period od juna do avgusta 1992. godine, kao i vojnog policajca tokom septembra i oktobra, a Maletić kao stražar.

Svjedok Milenko Bubić kazao je da je, kada je prvi put postavljen za upravnika zatvora u Pribiniću, na toj dužnosti bio dan-dva, zbog nekog spora. Ispričao je da je tada ušao u zatvor i vidio Sinana Huskića, koga je odveo u policiju jer je bio civil.

- Imao je povredu na oku… Bili su stražari. Postrojio sam ih i rekao da niko više ne smije ući bez mog znanja - kazao je Bubić.

On je potvrdio da mu je Sinan poslije pričao kako je mislio da ga je došao likvidirati. Rekao je da ne zna da je, kao što je naveo u istrazi, Sinana u predjelu oka udario Babić.

Bubić je kazao da su “Miće” bile glavne za zatvor, a oni su bili pohapšeni kada je prvi put dolazio.

Svjedok Jovan Kuprešak kazao je da je bio rezervni policajac i jedne prilike je poslat u Pribinić da doveze grupu zatočenika za razmjenu. On je rekao da je među njima poznavao Aliju Mulića.

Predočen je dokument o prebacivanju ove grupe zatočenika od 19. juna 1992., koji je potpisao Babić.

Kuprešak je potvrdio da je čuo da je njegov poznanik Remzija Jašarević Buđo preminuo u zatvoru.

Suđenje se nastavlja 22. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.