IZVRTANJE ČINJENICA

Ministar u Vladi RS: Namjera Rezolucije o Srebrenici je da se srpski narod moralno diskvalifikuje

I najjači udar na srpski narod jeste da Srbi izgube konstitutuvnost u BiH

Iz emisije. RTRS

S. S.

21.5.2024

O rezoluciji o Srebrenici Generalna skupština UN trebalo bi da raspravlja u četvrtak, 23. maja.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željko Budimir rekao je u emisiji Drugi ugao RTRS-a da rezolucija o Srebrenici "betonira odnose unutar BiH".

- Rezolucija služi za kolektivizaciju genocida, jer zašto je potrebna rezolucija ako imamo presude za individualne zločine - istakao je Budimir.

Naveo je da "očigledno postoji namjera da se srpski narod moralno diskvalifikuje".

Poređenje sa Jasenovcem

- I najjači udar na srpski narod jeste da Srbi izgube konstitutuvnost u BiH. Već čujemo priče iz Brisela da treba ukinuti entitetsko glasanje i prihvatiti većinsko - izjavio je Budimir.

Vitomir Popović, profesor Pravnog fakulteta u Banjoj Luci rekao je u emisiji Drugi ugao da zapadne zemlje poput SAD, Njemačke, pokušavaju da "Srbima stave do znanja da uđu u NATO i dodao da postoji čitav splet okolnosti koje su dovele do raspravljanja o rezoluciji o Srebrenici".

Govoreći o Generalnoj skupštini UN-a koja bi trebalo da raspravlja o genocidu u Srebrenici, Popović je kazao da je "u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba". Upitao je koliko bi danas bilo Srba na ovim prostorima da nisu ubijeni u Drugom svjetskom ratu?

- Srbi su uvijek bili slobodarski narod - poručio je Popović.

Kršenje povelje

Pravobranilac RS Milimir Govedarica rekao je da se Povelja Ujedinjenih nacija krši sada i posljednjih 30 godina.

- Povelja jasno precizira da se međunarodni sudovi mogu osnovati odlukom Ujedinjenih nacija i međunarodnim sporazumom strana ugovornica. Povelja UN-a se nije ni mijenjala nikako - rekao je Govedarica.

Naveo je da Sud za bivšu Jugoslaviju osnovalo Vijeće sigurnosti UN-a koje na to nije imalo pravo.

- Konvencija o genocidu je donesena 1948. godine, koja kaže da se međunarodni sud može osnovati ako ga priznaju strane ugovornice. Znači, Sud za bivšu Jugoslaviju je osnovan nelegalno - rekao je Govedarica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.