SA LICA MJESTA

Video / Počeo iskop primarne grobnice: Kriju li se iznad Mostara ostaci nestalih heroja iz Vranice

Pripadnici HVO-a su 9. maja 1993. godine upali u Komandu 4. korpusa i zarobili 13 pripadnika Armije RBIH, a kasnije ih mučki likvidirali

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Meliha Smajkic

22.5.2024

Na lokalitetu dijela ceste Goranci-Mostar, iznad tog grada, danas su započeli radovi na otvaranju primarne grobnice, kako se to pretpostavlja, ubijenih iz Komande 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja se nalazila u zgradi „Vranica“ u Mostaru.

Podsjetimo, pripadnici HVO-a su 9. maja 1993. godine upali u Komandu 4. korpusa i zarobili 13 pripadnika Armije RBIH, a kasnije ih mučki likvidirali i prikrili tragove.

Dosad je ekshumirano deset nekompletnih tijela pripadnika 4. korpusa u sekundarnoj masovnoj grobnici Rimski bunar na Gorancima, dok se za ostalim i dalje traga.

Riječ je o Feđi Huskoviću, Šefiku Pobriću i Hasanu Baliću.

Na terenu su istražitelji Tužilaštva BiH, Instituta za nestale osobe BiH, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona te predstavnici porodica ubijenih i nestalih iz zgrade "Vranica".

- Pretpostavka je da se njihova tijela nalaze u ovoj grobnici. Danas provjeravamo navode i istinitost izjava koje su date, a uglavnom nadležni organi su 99 posto sigurni da se radi o primarnoj grobnici. Nama je bitno bilo šta da nađemo i da potvrdimo istinu tih navoda - rekla je Azra Penava u ime porodica ovih žrtava.

Dodala je da i posmrtni ostaci koji su nađeni 2007.godine nisu bili kompletirani.

- Zločinci su učinili što su učinili i mi danas tražimo istinu i ja kažem:" Daj Bože da zemlja progovori za svaku majku i svaku porodicu koja traži svoje najmilije - navela je ona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.