NA DANAŠNJI DAN

Prije 29 godina poginuo dr. Irfan Ljubijankić, bh. ljekar i političar

Danas je utorak, 28. maj/svibanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 217 dana

Dr. Irfan Ljubijankić. cazin.net

I.P.

28.5.2024

Na današnji dan 1995. godine poginuo je bosanskohercegovački ljekar i političar dr. Irfan Ljubijankić, kada je helikopter kojim se vraćao iz Bihaća u Zagreb oboren raketom nedaleko od hrvatsko-bosanske granice, kod grada Slunja u Hrvatskoj.

Dr. Ljubijankić je završio Medicinski fakultet u Beogradu, a postdiplomski studij iz ORL-a i MFK-a u Zagrebu. Jedan je od osnivača Stranke demokratske akcije, a od marta 1994. godine bio je predsjednik Glavnog odbora SDA.

Vlada Republike BiH, na sjednici održanoj 23. juna 1994., postavila je dr. Ljubijankića za ministra vanjskih poslova RBiH, i tu funkciju je obavljao do svoje smrti.

„Zlatni ljiljan“

Zajedno s ministrom Ljubijankićem poginuli su i dr. Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi RBiH u Zagrebu, major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a RBiH i Ljubijankićev pratilac, članovi posade Mirsad Dupanović te Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i pilot N. Dudajev, Ukrajinac, za kojeg se smatra da je poginuo u padu helikoptera, iako njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Dr. Ljubijankić je posthumno odlikovan „Zlatnim ljiljanom“, a Kantonalna bolnica u Bihaću nosi njegovo ime.

Tomas Mur. poetryfoundation.org

Rođen Tomas Mur, irski pjesnik i kompozitor

1779. - Rođen Tomas Mur (Thomas Moore), irski pjesnik i kompozitor. Slavu je stekao zbirkom od 130 pjesama „Irske melodije“ koje je i komponovao zajedno s Džonom Stivensonom (John Stevenson). Osim velike popularnosti, njegove pjesme su doprinijele buđenju svijesti o irskom nacionalnom pitanju. Njegov prijatelj, čuveni pjesnik lord G. G. Bajron (Byron) povjerio mu je svoje memoare, koje je Mur, nakon piščeve smrti, zajedno s izdavačem Džonom Marejem (John Murray) spalio. Međutim, objavio je „Pisma i dnevnike lorda Bajrona“ (Letters and Journals of Lord Byron, 1830), u kojima je opisao pjesnikov život.

1934. - Kanađanka Olivija Dion (Olivia) u Kalenderu u kanadskoj državi Ontario rodila pet djevojčica, nazvanih "Dionove petorke", prve petorke u svijetu za koje se zna da su preživjele.

1934. - Rođen Miloje Mića Orlović, legendarni novinar i urednik RTS-a, prvi voditelj TV dnevnika u historiji jugoslavenske televizije. Karijeru je počeo kao student na radiju Studentski grad, nastavivši je u Televiziji Beograd, gdje je postao jedan od najpoznatijih voditelja. Profesionalni novinar je bio od 1956. godine, a urednik od 1967. godine. Osim dnevnika prepoznatljiv je bio i po vođenju najpopularnijih TV kvizova. U studentskim danima Mića je igrao košarku, te bio i član studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije, a uporedo s novinarskom gradio je i glumačku karijeru, glumivši u 17 domaćih i stranih filmova. Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodjeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima nagradu „Press - vitez - Mića Orlović“.

1937. - Umro austrijski psihijatar Alfred Adler, jedan od pionira psihoanalize, osnivač pravca takozvane individualne psihologije, kojom se odvojio od tvorca psihoanalize Zigmunda Frojda (Sigmund Freud). Smatrao je da je težnja ka moći pokretačka snaga psihičkog života svakog pojedinca, što može da izazove pretjeranu težnju ka afirmaciji ili unutrašnji otpor osjećanju manje vrijednosti i time neurotična oboljenja. Djela: "Praksa i teorija individualne psihologije", "Poznavanje čovjeka", "O nervoznom karakteru".

1961. - Poslije 78 godina na liniji Pariz - Istanbul prestao je da saobraća voz "Orijent-ekspres".

Branko Đurić Đuro. Avaz

Branko Đurić Đuro, bh. glumac, slavi 62. rođendan

1962. - Branko Đurić Đuro, bosanskohercegovački glumac, reditelj i muzičar, slavi 62. rođendan. Završio je Akademiju scenskih umjetnosti u rodnom Sarajevu 1988. godine. Stekao je slavu u humorističnom serijalu “Top lista nadrealista”. Pjevao je i svirao u sarajevskoj grupi “Bombaj štampa”. Tokom rata u Bosni i Hercegovini odselio je u Sloveniju. U braku je sa slovenskom glumicom i pjevačicom Tanjom Ribič.

1966. - U Sarajevu rođen Miljenko Jergović, bosanskohercegovački i hrvatski novinar i književnik. U sedmičniku “Nedjeljna Dalmacija” bio je novinar i zamjenik glavnog urednika. Već za prvu pjesničku zbirku "Opservatorija Varšava" (1988.) dobio je Goranovu nagradu i Nagradu Mak Dizdar. Godine 1993., odselio je u Zagreb.

2004. - Direktor i glavni urednik podgoričkog lista „Dan“ Duško Jovanović preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, od posljedica teškog ranjavanja u atentatu prethodne noći ispred redakcije lista.

2008. - Krivi toranj u Pizi uspješno učvršćen i van opasnosti tokom narednih 300 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.