GRAČANICA

Šest lokalnih zajednica učestvuje u izgradnji autoputa Tuzla – Doboj: Građani u dolini Spreče dobivaju bolju putnu infrastrukturu

Veliki značaj za Tuzlu, Lukavac, Petrovo, Gračanicu, Doboj-Istok i Doboj

Sprečko polje: Trebat će utvrditi i rješavati kritične tačke. H. Čalić / Avaz

H. Čalić

29.5.2024

Nakon tri održana sastanka predstavnika općina u Lukavcu i Doboju u vezi s uspostavljanjem osnova saradnje za realizaciju generacijskog projekta izgradnje dionice autoputa Tuzla – Doboj, koja prolazi kroz Sprečko polje, aktivnosti se nastavljaju.

Entitetska linija

Izgradnja ovog autoputa ima veliki značaj za šest lokalnih zajednica - Tuzlu, Lukavac, Petrovo, Gračanicu, Doboj-Istok i Doboj, kako za bolju saobraćajnu povezanost tako i za regulaciju rijeke Spreče, koja je većim dijelom entitetska linija.

Povodom toga, jučer su u Gračanici Edin Delić (Lukavac), Nusret Helić (Gračanica), Ozren Petković (Petrovo), Fahrudin Delić (Tuzla), Abdulah Hrnjičić (Doboj-Istok) potpisali sporazum o saradnji. Predstavnik Grada Doboja sporazum će naknadno potpisati.

S potpisivanja sporazuma o saradnji. H. Čalić / Avaz

Sporazum precizira zadatke koji stoje pred lokalnim zajednicama u vezi s projektom budućnosti, kao što su upućivanje zajedničkih inicijativa višim organima vlasti, izrada prostorno-planskih dokumenata, određivanje zajedničkih tačaka autoputa na liniji razdvajanja, nastavak projekta regulacije rijeke Spreče.

Zajednički interes

- Ovo je za mene i grad Gračanicu projekt za buduće generacije, o njemu se do sada mnogo pričalo, a sada se počelo konkretno raditi. Kada dođemo do projekta, lakše ćemo osigurati sredstva. Naša privreda i građani u dolini Spreče zaslužuju bolju putnu infrastrukturu. Neće biti lako, ali se vidi zajednički interes da projekt uspije - kazao je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Načelnik Petrova Ozren Petković istakao je kako je autoput Tuzla – Doboj od izuzetnog značaja i interesa, s napomenom da i Vlada RS neće izostati od učešća u gradnji.

Jaka volja svih

- Ova trasa puta koju planiramo graditi razlikuje se od svih dosadašnjih, jer će doticati entitetsku liniju. 

Rijeka Spreča na mnogim mjestima meandrira, bit će teško podmiriti sve zahtjeve, ali vidim jaku volju svih šest lokalnih zajednica da se uspije u projektu koji će poboljšati život u dolini Spreče i šire, spriječiti plavljenje polja, plansku izgradnju i, iskreno, optimista sam - poručio je gradonačelnik Lukavca Edin Delić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.