PROBLEMI

Magoda sa direktorima institucija kulture BiH: Uposlenicima isplaćene plate za maj

Uprkos tome, Magoda naglašava da su ove institucije i dalje suočene s izazovima

Magoda s direktorima institucije kulture. Fena

FENA

30.5.2024

 Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda održao je danas sastanak s direktorima institucija kulture Bosne i Hercegovine kako bi razmotrili izazove i buduće korake nakon nedavnog usvajanja Zakona o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja, čiji je osnivač Bosna i Hercegovina.

U maju su izvršene uplate plata za uposlenike pet institucija, koje su sufinansirane putem Ministarstva kulture i sporta KS: Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, te Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH.

Uprkos tome, Magoda naglašava da su ove institucije i dalje suočene s izazovima zbog kašnjenja u isplatama plata od januara do maja ove godine, s obzirom na to da je primjena Zakona o sufinansiranju počela tek u maju.

Stoga je ministar uputio apel ostalim nadležnim institucijama u Federaciji BiH za povećanje grant sredstava, kako bi ove institucije kulture mogle premostiti trenutne izazove.

Magoda također ističe da će situacija biti značajno povoljnija u 2025. godini, kada će institucije imati cjelogodišnje sufinansiranje plata i doprinosa za sve zaposlene.

Također se podsjeća da će Kanton Sarajevo putem Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade sufinansirati Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, odnosno putem Rektorata Univerziteta u Sarajevu Zemaljski muzej BiH.

Usvojen jednoglasno na sjednici Skupštine KS 26. aprila ove godine, ovaj zakon označava prekretnicu u podršci kulturnim radnicima i njihovoj egzistenciji.

Važno je naglasiti da ovaj zakon ne ulazi u ingerenciju države, već se fokusira isključivo na sufinansiranje plata zaposlenih i osiguravanje prosperiteta i kontinuiranog rada institucija kulture u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva kulture i sporta KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.