ZATVOREN MJESECIMA

Iz Parka "Šuma prijateljstva" pojasnili za "Avaz": Milionska investicija je u katastrofalnom stanju

Kako su istakli, pet godina nema vode, a djelomično nema struje

Ceremonija otvaranja upriličena 2019. godine. Facebook

30.5.2024

Građani Sarajeva, ali i brojni turisti, preplavili su posljednjih dana društvene mreže objavama kako su ih prilikom posjete Parku "Šuma prijateljstva“ dočekala zatvorena vrata.

Park "Šuma prijateljstva“ koji je u nadležnosti KJP "Sarajevo-šume“ Sarajevo zatvoren je već mjesecima iz sigurnosnih razloga, a iz preduzeća već sedmicama ignoriraju naše upite.

Zelena oaza

Park "Šuma prijateljstva“ udaljen je 20 kilometara od Baščaršije, prostire se na površini većoj od šest hektara te posjeduje uređene staze za šetnju, amfiteatar, dječije igralište, sprave za vježbanje, šadrvane, hladnjake, restoran, suvenirnicu, pet javnih česmi, portirnicu i druge sadržaje.

Osim toga, ovaj park ima i malo vještačko jezero, prostor za piknike te veliki vidikovac, a uloženo je više od 800.000 KM.

Ova zelena oaza koja je trebala da bude jedna od vodećih atrakcija u glavnom gradu, otvorena je još 2019. godine, ali građani nisu imali priliku da uživaju u sadržajima i aktivnostima u prirodi.

Sudski spor

Iz Parka "Šuma prijateljstva“ kazali su za "Avaz“ kako je početkom prošle godine zbog nevremena 12 drveća oboreno i još uvijek nisu uklonjena od strane KJP Sarajevo-šume.

Park zatvoren iz sigurnosnih razloga. Avaz

- Ima 28 stabla koja su označena i koja su osušena, nisu odsječena pet godina i zbog sigurnosnih razloga smo zatvoreni. Park pripada Sarajevo-šumama i preduzeće treba odsjeći i skloniti stabla. Zajedno s ovim, da bi se kompleks otvorio i da bi radio, Sarajevo-šume nisu ostvarile temeljne potrebe 5 godina.

Kako su istakli, park je u katastrofalnom stanju, pet godina nema vode, djelomično nema struje, objekti nisu dovršeni, a nema ni sistema za gašenje požara.

U realizaciji projekta učestvovali su KJP Sarajevo-šume, Generalna direkcija za šumarstvo Republike Turske, Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva Federacije BiH, Općina Stari Grad, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, TIKA i Natron-hayat, a trenutno je aktivan sudski spor koji se vodi pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Bez rješenja

Iz Parka "Šuma prijateljstva“ rečeno nam je da je u utorak održan sastanak u Ministarstvu privrede na kojem su prisustvovale ovlaštene osobe. Sastanak je održan s ciljem pronalaska rješenja, a odgovore očekuju u narednom periodu.

Iako potpunih informacija o ovom problemu nema, bitno je napomenuti da se park nalazi na jednoj od najatraktivinijih lokacija u gradu, a u blizini se nalazi nekadašnja Mala kula u kojoj je smješten "Muzej 105. motorizovane brigade“ s čijeg se platoa pruža jedan od najljepših pogleda, a park bi zasigurno mamio turiste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.