ŠTA SE ČEKA

Nakon devastacije nacionalnog spomenika BiH: Nadležni ne mare za urušenu Inat-ćupriju u Stocu

Na dopis vijećnika Kluba Bošnjaka nijedna institucija nije odgovorila

Urušeni most opasnost za građane. Avaz

Meliha Smajkic

30.5.2024

Više od sedam dana je prošlo od devastacije Ćuprije u Stocu, poznatije kao Inat-ćuprija, a nadležni još nisu otpočeli hitne mjere prevencije daljnjeg propadanja mosta, te osiguranje prostora od urušavanja i ugrožavanja tog nacionalnog spomenika BiH.

Hitne mjere

To su od čelnika Vlade FBiH, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika te Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa FBiH odmah nakon urušavanja zatražili vijećnici Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Stolac, međutim, na njihov dopis upućen prije sedam dana, kako su nam rekli, još niko nije odgovorio.

- Niko nas nije ni kontaktirao. Jesu li, eventualno, imali komunikaciju s nadležnim službama u Gradskoj upravi, ne znamo, ali na naš dopis za poduzimanjem hitnih mjera nema odgovora - rekao nam je vijećnik Adnan Frenjo.

Osigurati prostor od daljnjeg urušavanja. Avaz

Oni su nadležnima, podsjetimo, ukazali na to da rušenje čeonog zida značajno ugrožava cijelu strukturu nacionalnog spomenika BiH i predstavlja opasnost za živote ljudi koji most koriste. 

Uz hitne, zatražili su i da se osiguraju finansijske, tehničke, administrativne i druge mjere potrebne za neodložnu izradu detaljne dokumentacije i sanaciju Ćuprije metodom restauracije srušenih dijelova.

Potrebne aktivnosti

- Stočani su jako vezani za svoje kulturno-historijsko naslijeđe, a s obzirom na to da je Stolac turistička destinacija, svima je stalo da se most što prije obnovi, jer skoro svaka slika iz našeg grada u svijet je otišla s tog mosta - rekao nam je Frenjo.

Saznajemo da su stručnjaci Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa FBiH izvršili nadzor i sačinili fotodokumentaciju kako bi apelirali na nadležne da se što prije pristupi sanaciji Inat-ćuprije.

Stjepan Bošković, gradonačelnik Stoca, kratko nam je kazao da su nadležne službe poduzele potrebne aktivnosti te da vjeruje da će se uskoro pristupiti sanaciji mosta.

Vozač kamiona

Podsjetimo, Stočane je u srijedu, 22. maja, uznemirio prizor urušenog mosta. 

Nakon pregleda snimaka videonadzora s Ćuprijske džamije utvrđeno je da je nepoznati vozač kamiona, čije registarske oznake nisu vidljive, vršio okretanje na tom dijelu, pri čemu je udario u zid mosta, a koji se potom obrušio u rijeku Bregavu. 

Vozač je pobjegao s lica mjesta. Iz policije nismo dobili odgovor jesu li uspjeli utvrditi njegov identitet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.