SLUŽBENA POSJETA RUMUNIJI

Konaković i predsjednik Rumunije za dalje unapređenje saradnje dviju zemalja

Ministar Konaković i predsjednik Iohannis su se složili da su bilateralni i prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Rumunije veoma dobri

Elmedin Konaković i Klaus Johanis. inistarstvo vanjskih poslova BiH

FENA

5.6.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas tokom službene posjete Rumuniji s predsjednikom te zemlje Klausom Johanisom (Iohannisom).

Ministar Konaković i predsjednik Iohannis su se složili da su bilateralni i prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Rumunije veoma dobri i bez otvorenih pitanja a imajući u vidu pogodnosti koje daju geografska blizina i istorijski kontekst, postoji itekako prostora za dalje unapređenje svih vidova saradnje i u budućnosti.

Konaković je posebno zahvalio Rumuniji i predsjedniku Johanisu za opredjeljenje i glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

U razgovoru s predsjednikom Iohannisom naglasio je potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i ispunjavanje pred nju postavljenih prioriteta.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji i zahtjevnom putu koji slijedi kroz reformiranje svih struktura u Bosni i Hercegovini kako bi se prilagodila svojom privredom, socijalnim stanjem, pravnim i zakonskim kapacitetima, sigurnosnim i odbrambenim sposobnostima standardima Europske unije i euroatlanskih integracija.

Ministar Konaković je naglasio važnost brzog unutrašnjeg djelovanja političkih aktera u BiH u situaciji kada se pripremaju novi sazivi Evropske komisije, Evropskog parlamenta i novog predsjednika Evropskog vijeća te kako Bosna i Hercegovina računa na prijateljsku pomoć Rumunije i nastavak podrške.

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis pozdravio je napore koje BiH ulaže u napredak na putu prema članstvu u EU i NATO savez, naglasivši podršku jačanju privrede, socijalnog stanja u zemlji, sistema obrazovanja i svih javnih sistema i modernih infrastruktura te donošenje odluka za dobrobit svih građana u Bosni i Hercegovini.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.